Houd de boel heel en houd de natuur stil

Vuurwerk n Elk jaar voert de gemeente Katwijk, samen met politie en brandweer, aan het einde van het jaar een campagne om schade als gevolg van vuurwerk zo veel mogelijk te beperken.

Met de inmiddels bekende slogan 'Houd de boel heel' wil de gemeente het gesprek op gang brengen dat vuurwerkvandalisme echt niet kan.

De jaarwisseling moet een feest zijn, zonder andermans spullen te vernielen.

Naast het heel houden van de omgeving mag er op sommige plekken ook geen vuurwerk worden afgestoken. Op deze plekken zijn dieren aanwezig of is het fijner voor de flora en fauna.

Het gaat om vijf locaties, namelijk het Ridderpark, Park Schutterswei, Dorpsweide Valkenburg, het Heerenschoolbos met dierenweide en het park Westerhaghe.

Op deze plekken geldt een algeheel verbod voor het afsteken van vuurwerk.

Vuurwerkvrij

Het is ook mogelijk samen met buurtbewoners afspraken te maken over de plek waar wel en waar geen vuurwerk afgestoken mag worden. Het kan gaan om een deel van een straat, plein, plantsoen of woonerf. Bewoners maken afspraken over vuurwerk en regelen dit zelf. Burgemeester Visser: "De meningen over het afsteken van vuurwerk zijn verdeeld, maar door met elkaar goede afspraken te maken, kan iedereen een fijne jaarwisseling beleven."

Als een straat, plein of buurt zich wil houden aan een vrijwillige vuurwerkvrije buurt, kan de initiatiefnemer zich aanmelden via www.katwijk.nl/vuurwerkvrij.

Het is daarna mogelijk om postermateriaal te downloaden of op te halen bij het gemeentehuis.

De posters zijn bedoeld om op te hangen (aan de binnenkant van) een raam of deur. Het is niet toegestaan posters in de openbare ruimte te plakken, zoals aan verkeersborden, lantaarnpalen of openbare gebouwen.


Wijken krijgen beloning voor afvalchallenges

Afgelopen n zomer werd er op 5 plekken in de gemeente geëxperimenteerd met het inzamelen van afval. Het doel was om te testen welke inzamelmethode helpt om afval beter te sorteren. Veel grondstoffen belanden namelijk tussen het restafval terwijl dit nog heel goed gebruikt kan worden.

Drie wijken, de Zanderij, Rijnsoever en 't Duyfrak, hielden minder restafval over. Zij krijgen via de wijkraad een beloning voor hun wijk.

In de maanden juli, augustus en september zijn proeven gedaan met gft (groente, tuin- en fruitafval) en pmd (plastic, metaal en drinkpakken). Zo werd in de dinsdagwijk het gft weer iedere week opgehaald en in de Zanderij konden inwoners hun keukenafval (gf) in verzamelcontainers in de wijk kwijt. In 't Duyfrak, Frederiksoord en Rijnsoever werd geëxperimenteerd met pmd. Twee wijken kregen een (extra) container aan huis en in de andere wijk werden restafvalcontainers omgebouwd tot pmd-containers zodat die inwoners het vele pmd veel dichter bij huis kwijt konden.

Wethouder Corien van Starkenburg: 'Ik ben heel trots op iedereen die heeft meegedaan aan de challenges! Veranderen is moeilijk en toch zijn er zoveel mensen die hier enorm hun best voor hebben gedaan. Dat ik 3 cheques aan de wijkraden mag overhandigen is fantastisch. En het is ook echt nodig want er zitten nog steeds veel te veel grondstoffen in ons restafval. We betalen heel veel voor het verbranden van het restafval én er worden kostbare grondstoffen verbrand. Dat moet echt anders.'

In 3 wijken hebben de challenges geleid tot minder restafval en zijn er dus meer grondstoffen gesorteerd. In Rijnsoever zat er na afloop van de challenges 3% minder pmd in het restafval, in de Zanderij 6% minder gft en in 't Duyfrak 5% minder pmd. Heel knap gedaan zeker omdat er bij sommige bewoners best wat weerstand was tegen de komst van een container.

In Frederiksoord en de dinsdagwijk is er niet meer pmd en gft uit het restafval gesorteerd. Toch zijn ook deze resultaten waardevol, want dit vertelt ons veel over wat wel en niet werkt en wat verbeterd zou kunnen worden.

Enquête

Na de proeven zijn alle inwoners die mee hebben gedaan gevraagd naar hun ervaringen. Ruim 1.700 inwoners hebben hiervan gebruik gemaakt. De vragen gingen vooral over de tevredenheid over de nieuwe manier van inzamelen en of het heeft geholpen om meer grondstoffen te sorteren. Al deze antwoorden worden meegenomen in een notitie die wordt voorbereid voor de gemeenteraad.

Nu de inwoners aan de slag zijn geweest met deze experimenten is het aan de politiek om keuzes te maken over hoe te komen tot minder restafval. Want dat is waar dit allemaal mee begonnen is: de opdracht om veel meer afval gescheiden in te leveren.