Conflict tussen Katwijk en RVB over locatie Valkenburg

woningen n Precies een jaar geleden overheerste er 'blijdschap' bij Katwijk, Provincie Zuid-Holland, het RijksVastgoedbedrijf (RVB) en Wassenaar. De vier partijen ondertekenden toen afspraken over de ontwikkeling van het voormalige vliegkamp Valkenburg tot 'innovatief woon-werkgebied'.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Die blijdschap bleek van korte duur. Een half jaar later bleken Katwijk en het RVB nog steeds geen overeenstemming te hebben bereikt over de eerste fase van de woningbouw. De provincie grijpt in en aan minister Raymond Knops de taak om de partijen op één lijn te krijgen.

Er wordt al jaren gesproken over een samenwerkingsovereenkomst (SOK) tussen Katwijk en het RVB (de voormalige eigenaar van het vliegkamp), maar die zogenaamde SOK laat maar op zich wachten. Net als het plan om eind dit jaar het bestemmingsplan vast te stellen om de bouw van de eerste 1.500 van de in totaal gewenste 5.000 woningen mogelijk te maken.

Intentie

Vorig jaar greep de provincie al in en dat leidde precies een jaar geleden tot het ondertekenen van de 'Bestuurlijke afspraken Unmanned Valley Valkenburg'. Met de intentie om snel een bestemmingsplan vast te stellen.

Al vrij snel na die ondertekening is er nog maar weinig voortgang, schrijft commissaris van de Koning Jaap Smit van de provincie in een brief aan de Provinciale Staten. 'Daarom hebben we in mei 2019 gezamenlijk een procesbegeleider aangesteld. In juli van dit jaar bleek dat de gemeente Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf nog niet tot overeenstemming konden komen over de eerste fase van de woningbouw. Er is toen afgesproken om de procesbegeleiding om te zetten in een mediation traject tussen deze twee partijen.'

Waar het conflict precies om gaat, wordt niet vermeld.

Teleurstelling

Zelfs mediation baat niet, wordt tijdens een overleg op 19 november duidelijk. Katwijk en RVB krijgen tot 27 november de tijd alsnog tot overeenstemming te komen. 'Tot onze teleurstelling moeten wij constateren dat er nog geen overeenstemming is tussen Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf en geen bestemmingsplan is vastgesteld', aldus Smit in die brief.

Die brief van 10 december van Smit is voor het Katwijkse college van burgemeester en wethouders reden om de Katwijkse raad een brief te sturen over de 'stand van zaken Project Locatie Valkenburg'.

De inhoud en het feit dat Katwijk en RVB maar niet tot overeenstemming kunnen komen, zal voor de gemeenteraad geen verrassing zijn. Tussen 4 april en 12 december is er acht keer in besloten vergaderingen gesproken over die 'stand van zaken'. Ook vanavond staat weer een besloten sessie op het programma van de raadsbijeenkomst.

In de collegebrief staat, dat met GS is afgesproken om op korte termijn te overleggen met minister Knops van Binnenlandse Zaken 'om te bekijken of een anterieure overeenkomst' met het RVB alsnog mogelijk is.

'Het college is er alles aan gelegen om snel tot realisatie van woningbouw te komen', schrijft burgemeester Cornelis Visser.

'Zijn' college is niet de enige met die mening. 'Voor de realisatie van de huidige grote woningbouwopgave blijft een voortvarende ontwikkeling van de locatie van zeer groot provinciaal belang', aldus Smit.


Boeketdienst

Kerk n Vrede is het thema van de boeketdienst op zondagmiddag 22 december.

Deze wordt gehouden in de Immanuëlkerk (Kerkstraat, Rijnsburg). Spreker is de heer Marco van Delft, de muziek wordt verzorgd door DVoted uit Katwijk en dienstleider is Karin Nijgh.

Vanaf 16.30 uur staan de koffie en fris klaar en de dienst start om 17.00 uur.
Iedereen is van harte welkom.