Er is een groeiende belangstelling voor de Verhalenvangers.| Foto: pr.
Er is een groeiende belangstelling voor de Verhalenvangers.| Foto: pr. Foto: pr

Veel belangstelling voor 'De Verhalenvangers' in het museum

n Mensen interesseren voor de Rijnsburgse geschiedenis

Geschiedenis n Vanaf het afgelopen voorjaar hebben het Genootschap Oud Rijnsburg en de RSDA tweemaal in de maand in het museum aan de Oude Vlietweg een bijeenkomst gehouden onder de titel "De verhalenvangers".

Dinsdag 10 december werd deze voor het laatst dit jaar gehouden. Wat begon met enkele nieuwsgierigen is inmiddels uitgegroeid tot een gewilde ontmoetingsplaats voor circa 40 enthousiaste bezoekers. Ze konden kijken naar een film over de Rijnsburgse tulpenbroeierij, die de toepasselijke titel 'Uit armoe geboren' had gekregen.

De Verhalenvangers begon als een proefballonnetje om meer mensen geïnteresseerd te krijgen in de Rijnsburgse geschiedenis. De ervaringen in het afgelopen jaar hebben ertoe geleid dat de oorspronkelijke opzet enigszins is veranderd. Het was het idee om tijdens deze meeting ruimte te geven aan allerlei activiteiten om enerzijds Rijnsburgse verhalen te verzamelen en anderzijds die verhalen weer in foto en film te presenteren.

De vorm die nu is gekozen is vooral de presentatie van de Rijnsburgse geschiedenis in filmbeelden en verhalen. Tijdens de inloopochtend wordt er een film over het Rijnsburgs verleden vertoond en kunnen onder het genot van een kopje koffie de eigen ervaringen worden uitgewisseld. Het verzamelen van de verhalen is wat meer losgekoppeld van de bijeenkomsten. Buiten die tijd is de filmploeg op pad gegaan en zijn de levensgeschiedenissen van bekende en minder bekende Rijnsburgers op video vastgelegd. Tijdens de vertoning zijn de hoofdpersonen dan vaak aanwezig, zodat ze vragen over hun verhaal kunnen beantwoorden of nog meer details kunnen geven.

Deze formule blijkt zozeer aan te slaan dat moest worden overgegaan tot de aanschaf van extra klapstoeltjes en een ruimere zitopstelling in het museum. Ook het komend jaar zullen de Verhalenvangers weer regelmatig in het museum te zien en te horen zijn. De mogelijkheid voor andere activiteiten zoals het laten scannen van oude Rijnsburgse foto's en het naspeuren van de eigen geschiedenis via internet zullen zeker ook worden geboden, maar in de komende periode ligt de nadruk op het filmprogramma. Naast de kortgeleden gemaakte opnames worden ook films afkomstig uit het grote archief van de RSDA vertoond, die op deze manier een nieuw leven krijgen ingeblazen.

Genootschap Oud-Rijnsburg en RSDA bedanken iedereen voor de belangstelling en inbreng in het afgelopen jaar, wensen iedereen goede feestdagen en hopen velen in het nieuwe jaar weer te mogen ontmoeten!