Afbeelding
Foto: pr

Rijnsburgs gezin start B&B in Frankrijk

Donderdag 2 januari te zien in tv programma 'Ik vertrek'

Frankrijk n Toen ze als drie jarig meisje van een vakantie in Frankrijk terug kwam in Nederland, wilde ze eigenlijk alleen maar weer terug naar Frankrijk. Dat gevoel heeft de Rijnsburgse Marianne van den Eijkel altijd gehouden. Dit jaar is haar droom uitgekomen en woont ze samen met haar man Klaas Buik en zoon Pei Pei in het Franse Le Bussou, gelegen in de gemeente Galviac en Perigord, in de Dordogne. Hier gaan ze hun chambres d'hôtes runnen.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Hoe dit alles tot stand is gekomen kunnen we begin volgend jaar zien in het bekende tv programma ´Ik vertrek´. Maar Marianne vertelt alvast hoe een en ander is gekomen.

Klaas en Marianne kennen elkaar al heel lang. Marianne vertelt: 'We hebben elkaar leren kennen in ´t Kraaienest. Klaas is opgegroeid in Valkenburg en ik in Rijnsburg. Eind 2011 zijn wij naar China gereisd om onze zoon Pei Pei te halen. Hij is nu 12 jaar. Vlak voor onze zoon kwam, zijn we naar Rijnsburg verhuisd, na eerst in Valkenburg en Noordwijkerhout te hebben gewoond. In Rijnsburg hebben we met heel veel plezier gewoond in het hartje van het dorp met uitzicht op de Vliet.´

Waar komt het idee vandaan om ergens een B&B te beginnen?

Al jaren hebben we het er over ooit nog iets voor onszelf te beginnen, maar het kwam er nooit van. Op een gegeven moment moet je beslissingen nemen, wil je ergens anders nog iets opbouwen, dan kan je op een bepaald moment niet te lang meer wachten. Daarbij kwam het goed uit met het werk van Klaas. Voor ons gevoel vielen dingen samen. Het was tijd om een knoop door te hakken. Geen makkelijke keuze, want je laat ook een mooi leven in Nederland achter. Een fijn familieleven en veel goede vrienden. Toch heeft het ons niet weerhouden op zoek te gaan naar een terrein waar we onze B&B vorm


konden gaan geven.

Waarom Frankrijk?

Dat dat in Frankrijk zou zijn was voor ons vrij duidelijk. Al heel jong ging ik met mijn ouders op vakantie naar Frankrijk. Ik was 3 jaar toen ik met mijn ouders terug kwam van zo'n vakantie en eigenlijk alleen maar naar Frankrijk terug wilde. Dat is eigenlijk altijd een beetje zo gebleven. Mijn naam 'Marianne' staat symbool voor het land. Ik ben de taal gaan leren en uiteindelijk kwam van het een het ander…..Frankrijk is een land waar jaarlijks enorm veel mensen naar toe gaan op vakantie, met een B&B voor ogen, was dat ook een reden voor dit land te kiezen.

Hoe zijn jullie in 'Le Bussou' terecht gekomen?

In de meivakantie van 2018 zijn we naar Frankrijk gegaan om te kijken welke regio ons aan zou spreken. In drie totaal verschillende regio's hadden we afspraken met makelaars om een aantal huizen te bezichtigen.

Eerst rondom Albi, een stad in de Tarn, vervolgens in Nouvelle-Aquitane, departement Dordogne bij de stad Sarlat en tenslotte departement Charente-Maritime het plaatsje Saint Jean d'Angely. Het was duidelijk dat we drie projecten hadden uitgezocht, die omgetoverd konden worden tot chambres d'hotes. Dan wordt het een optelsommetje: 'wat voelt het beste qua regio, prijstechnisch, wat biedt de meeste mogelijkheden en wat biedt de regio voor mogelijkheden voor een opgroeiend kind, en tenslotte komt er veel toerisme in de regio'. Al deze dingen hebben er voor gezorgd dat we voor het huis in de buurt van Sarlat hebben gekozen. Het huis is een oude boerderij bij een vroegere steengroeve. Hier werden de stenen uit de rotsen gehakt om andere huizen in het dorp mee te kunnen bouwen.

Op het terrein staan verschillende panden: een oud woonhuis dat wordt verbouwd tot chambres d'hotes, een grote schuur wat ons eigen huis moet worden, een kleine rotswoning waar we tijdens de verbouwing wonen. Er is nog een 'ganzenhok', nu werkplaats en een 'varkensstal, waarvan we nog niet weten wat we er mee gaan doen.

Hoe vindt Pei Pei het om naar een ander land te verhuizen?

De keuze om Nederland te verlaten heeft voor onze zoon natuurlijk ook veel gevolgen. Wij nemen hem mee uit een omgeving die hem zo vertrouwd was, waar hij vrienden heeft, naar school ging, zich thuis voelde. Uiteraard hebben we het hier uitgebreid over gehad en toch zijn we vertrokken. Voor hem is het het moeilijkst. Hij moet alles weer opbouwen op eigen kracht. Wij klussen dag in, dag uit, terwijl hij naar school gaat en lessen volgt, die nauwelijks te volgen zijn. Vorig jaar had hij bijna al zijn lessen in het Engels en nu is alles 100% in het Frans. Het zal even duren voor dat hij dat onder de knie heeft. Gelukkig heeft hij nieuwe vrienden en vindt hij het niet erg iedere dag met de bus naar school te gaan. Dat is in Frankrijk heel gebruikelijk. Met een rit van 15 minuten is hij op school. In het begin was het ook erg wennen aan de lengte van de schooldagen: 's morgens om 7.15 uur vertrekken we naar de bus en om 17.00 uur pikken we hem weer op bij de bus. Uiteraard wordt er op school warm gegeten tussen de middag. Drie gangen want eten is heilig in Frankrijk. Ook op school is het tevens een sociale aangelegenheid.

Gelukkig weet Pei Pei dat onze keus voor Frankrijk zijn studiekeus in de toekomst niet in de weg staat. Tegenwoordig is het heel normaal om waar dan ook ter wereld te studeren, dus als hij na de middelbare school terug naar Nederland wil om verder te leren, dan kan dat. Wie weet reizen wij hem dan wel weer na…….

Vertel eens iets over de omgeving.

Le Bussou ligt in de gemeente Calviac en Perigord, in de Dordogne. Onze chambres d'hotes ligt boven op een heuvel met een mooi uitzicht over de Dordogne vallei en een prachtig zicht op Chateau Fenelon, een van de vele kastelen in de omgeving. De regio is heuvelachtig met mooie rotspartijen langs de rivier de Dordogne. Het hele jaar door komen er toeristen naar de Perigord Noir, de regio waar wij wonen. Er kan gekanood worden op de Dordogne, er liggen mooie fietspaden, klimparken (5 km bij ons vandaan), dierentuin (1km bij ons vandaan), kastelen, mooie tuinen en talloze grotten.

Ook liggen er veel mooie plaatsen in de nabije omgeving zoals Domme, een oud vestingstadje, La Roque Gagnac, een mooi plaatsje tegen de rotsen aan de Dordogne en natuurlijk de middeleeuwse stad Sarlat-le-Caneda. In de zomer zijn er veel kleurrijke markten. Sarlat heeft veel gezellige terrassen waar je kunt genieten van de prachtige stad en de vele straatartiesten die er in de zomer zijn. De truffelmarkt en Foie Gras markt trekken ook 's winters toeristen.

Onze accommodatie is slechts 5 kwartier verwijderd vanaf Bergerac, waar 's zomers heel frequent op gevlogen wordt vanaf Rotterdam Airport.

We kunnen jullie straks volgen in 'ik vertrek'……Krijgen we dan 'wanhopige beelden' te zien… Of een succes story?

Voor wie nieuwsgierig is naar ons verhaal: inderdaad wij doen mee aan 'Ik vertrek', een mooie aftrap voor ons avontuur in Frankrijk. Vanaf het voorjaar heeft het team van 'ik vertrek' diverse keren gefilmd, een aantal keer in Nederland, voor ons vertrek, daarna zijn zij nog een aantal keer in Frankrijk geweest om daar te filmen. Naast de filmdagen van de professionele mensen, krijg je zelf een videocamera om ook klusmomenten en momenten uit het dagelijkse 'nieuwe' leven te filmen.

Uiteraard ging ook bij ons niet alles soepel, maar Klaas is iemand die van planning en voorbereiding houdt en dat helpt veel problemen te voorkomen. In de chambres d'hotes hebben we heel veel moeten breken en slopen, overal zijn de vloeren vervangen, dus het was een pittige klus. Op het terrein stond een enorme 'hangar', overkapping, in slechte staat, die verwijderd moest worden.

Heel spannend allemaal, maar we kijken uit naar de komende gasten. We hebben echt een leuke plek waar mensen kunnen ontspannen, een mooie basis om de fraaie omgeving te verkennen.

Enne….als je echt wil weten hoe het gegaan is, kijk dan donderdagavond 2 januari 2020 naar de uitzending van 'Ik vertrek' op NPO1 om 22.55 uur.'

Afbeelding
Afbeelding