Veel vrijwilligers nodig lokaal vervoer

Kosten n Katwijk rijdt, Katwijk rijdt mee, Katwijk fietst mee en de Regiotaxi. Dat zijn de vervoersmogelijkheden in de sociaal recreatieve Lokale Vervoersvoorziening. De eerste drie mogelijkheden moeten vooral door vrijwilligers uitgevoerd worden. Dat is nodig om de kosten binnen de perken te houden.

Het college van burgemeester en wethouders nam vorige maand een besluit over die 'toekomstbestendige Lokale Vervoersvoorziening'. Een besluit dat alles te maken heeft met het stoppen van de Belbus eerder dit jaar.

De Belbus was een vorm van lokaal doelgroepenvervoer, die oudere inwoners en mensen met een lichte beperking tegen een gereduceerd tarief van A naar B bracht.

De aanbieder van de Belbus liet begin dit jaar weten het contract op te zeggen, omdat die niet meer tegen de huidige tarieven kan rijden. De ongeveer 2.000 gebruikers van de Belbus maken sinds september dit jaar gebruik van de Regiotaxi die ook rolstoelgebruikers vervoert.

Flink prijskaartje

Maar daar hangt een flink prijskaartje aan. 'Tarieven voor de Regiotaxi liggen beduidend hoger dan die van de Belbus, het gaat om ca. 27% verhoging. De verwachting is dat bij ongewijzigd beleid de jaarlijkse kosten voor de Regiotaxi uitkomen op een bedrag van ca. €750.000 (prijspeil 2020). Het beschikbare budget bedraagt ca. €550.00, daarmee zou structureel sprake zijn van een jaarlijkse overschrijding van ruim €200.000', berekent het college.

Het college komt nu met een voorstel voor een nieuwe Lokale Vervoersvoorziening met een mix van verschillende vervoersmogelijkheden.

Naast behoud van de Regiotaxi is dat Katwijk rijdt, Katwijk rijdt mee en Katwijk fietst.

Voor 'Katwijk rijdt' wil de gemeente elektrische autootjes inzetten waar naast de chauffeur drie mensen in vervoerd kunnen worden. Alleen bedoeld voor deur-tot-deur vervoer binnen de bebouwde kom.

Vergoedingen nodig

Katwijk rijdt mee is een initiatief dat elders bekend staat onder de naam ANWB-automaatje. Inwoners vervoeren op vrijwillige basis hun mede-inwoners.

Katwijk fietst is het initiatief waarmee inwoners van Katwijk hun minder mobiele mede-inwoners meenemen op een duofiets om een sociaal recreatieve fietstocht te ondernemen.

Om die initiatieven daadwerkelijk van de grond te krijgen, gaat de gemeente uit van de inzet van vrijwilligers.

'Het stelsel van lokale vervoersvoorzieningen kan binnen de beschikbare financiële ruimte slechts bestaan indien voor een aantal activiteiten gebruik wordt gemaakt van de inzet van vrijwilligers. De verwachting is dat de inzet van vrijwilligersvergoedingen nodig is om voldoende aanbod van vrijwilligers te krijgen', staat in het voorstel van het college. Bij ANWB-Automaatje krijgen vrijwilligers die 'minder mobiele plaatsgenoten vervoeren' bijvoorbeeld een onkostenvergoeding van €0,30 per kilometer.

De komende drie jaar zal het budget voor het lokaal vervoer sowieso verhoogd moeten worden. Voor 2020 gaat het om een extra bedrag van €205.800, voor 2021 om €106.400 en voor 2022 om €29.500.

Die bedragen worden gedekt uit de bestemmingsreserve sociaal domein.

En als alles volgens plan verloopt, zou er in 2023 een voordeel zijn van €48.400.