Marc van der Marel treedt op met Marquis Bieshaar. | Foto: pr.
Marc van der Marel treedt op met Marquis Bieshaar. | Foto: pr. Foto: pr

Optreden pianoduo in Rijnsburg Klassiek

Eindejaarsconcert n Quatre mains in Optima forma.

Zoals inmiddels traditie organiseert het Comité Rijnsburg Klassiek tussen Kerst en Oud en Nieuw op zaterdag 28 december om 19.30 uur haar Eindejaarsconcert in De Burgt, Koomansplein 1 in Rijnsburg. Dit keer met een indrukweekend programma van twee talentvolle pianisten, zowel solistische als quatre mains specialisten Marc van der Marel en Marquis Bieshaar. Het concert begint om 19.30 uur en de zaal is open vanaf 18.45 uur.

Marc van der Marel kwam van jongs af aan door zijn vader, die organist was, in aanraking met het orgel. Hij begon op zijn elfde op de muziekschool Katwijk met orgelles.

Katwijkse roots

Op zijn vijftiende maakte Marc van der Marel de overstap van orgel naar piano. Eerst bij Peter Bontje, vervolgens bij Tjin Nio Tjia. In 2003 en 2005 won Marc de eerste prijs tijdens het Klassiek Muziekconcours van het Visser 't Hooft Lyceum in Leiden. Marc was eveneens prijswinnaar tijdens het Charlois muziekconcours in Rotterdam (2008), de muziekwedstrijd in Huizen (2009) en de muziekmarathon in Maartensdijk (2009, 2010). Verder nam hij als solist deel aan de Rotterdamse Pianodriedaagse waar hij in de finale met een meerderheid van de stemmen de publieksprijs in ontvangst mocht nemen. Tegenwoordig treedt hij op als solist en duo, o.a. met Marquis Bieshaar.

MarquisMarquis Bieshaar begon op negenjarige leeftijd met pianospelen. Hij kreeg vanaf dat moment les van Mattheus Smits. In 2007 studeerde hij af aan de Bourdon Hogeschool voor Muziek. Marquis behaalde als een van de laatste daar zijn staatsexamen. Momenteel is hij actief als docent in de regio Haarlem. Marquis Bieshaar geeft regelmatig concerten als solist en samen met orkesten. Zo gaf hij een optreden in het Zaantheater met het Promenade Orkest onder leiding van Bas Pollard. Naast zijn werk als docent is hij verder werkzaam als zangbegeleider. Met Marc van der Marel vormt hij een duo waarmee hij concerten verzorgt voor piano 4-handig.

Toelichting concert

Marc van der Marel en Marquis Bieshaar vormen sinds enkele jaren een pianoduo dat zich richt op zowel het traditionele alsook het hedendaagse pianorepertoire. Zaterdag nemen zij hun publiek mee naar het Tsjechië van Antonin Dvorák en de aanstekelijke Slavische dansen. Meeslepende melodieën, hartstocht, temperament, en folkloristische accenten. Vervolgens reizen ze af naar Frankrijk, met de Petite Suite van Claude Debussy. Het stuk heeft een vrij eenvoudige lyrische opbouw, dat door sommige critici als 'te modern' werd gekenmerkt. Daarna volgt een nauwelijks gespeeld stuk voor piano vierhandig: Divertimento van Leo Smit, een Amsterdamse, zeer talentvol componist. Vervolgens volgen twee werken van Franz Liszt, waaronder misschien wel z'n bekendste stuk: de 2e Hongaarse Rapsodie, piano 4-handig. Het concert wordt afgesloten met de vierhandige bewerking van Les preludes van Franz Liszt. Kortom, pure passie voor vier handen!

Wie Rijnsburg Klassiek wil bijwonen is van harte welkom op zaterdag 28 december om 19.30 uur. Voor en na het concert is er gelegenheid voor een gezellig samenzijn. Toegang is gratis.

Afbeelding