Afbeelding
Foto: pr

Wijn bij het kerstdiner

Het is weer december, een maand die bol staat van tradities. Die vieren we samen, ook aan tafel met goed eten en drinken. En natuurlijk met heerlijke wijnen.

In deze Wijnspinsel doe ik u wat tips aan de hand om in het bos van de wijnetiketten de juiste fles te vinden.

Lunch en borrel

Eerst de kerstlunch of kerstbrunch. Die is meestal nog niet zo zwaar. Er zal wat brood zijn, met kaas en vleeswaren. Misschien een lichte soep en salade. Het is heerlijk om zo'n lunch te begeleiden met een goede prosecco. Kies je liever voor een rode wijn, dan kan een Beaujolais prima.

Bij de middagborrel is het heerlijk om een witte port te schenken, of voor de liefhebber een sherry manzanilla. Deze wijn is gortdroog en smaakt heerlijk bij haring.

Diner

Vaak ligt de nadruk op het diner. Denk als het om wijn gaat dan vooral aan de opbouw. Start met een frisse witte wijn. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van wat u serveert. Heeft u een fris voorgerecht, kies daar dan ook een frisse wijn bij, zoals een Sauvignon blanc uit de Loire. Voor een voorgerecht met zalm kunt u goed een hout gerijpte Chardonnay kiezen.

Bij het hoofdgerecht komen er traditiegetrouw vooral vleesgerechten op tafel die vol van smaak zijn. De wijn die ik hierbij adviseer is ook vol en krachtig, met veel smaak en een stevige body. Kies hierbij een Malbec uit Argentiniƫ. Let er vooral op dat wanneer het gerecht hoog op smaak is, de wijn dat ook moet zijn.

Zo vullen spijs en wijn elkaar goed aan. Heb je een visgerecht, dan hangt het er helemaal van af hoe het gerecht bereid is. Een gebakken of gegrilde vis kan goed samen met een lichte rode wijn uit Siciliƫ. Die wijnen hebben meestal wat minder tannines.

Bij vis uit de oven of een gestoomde vis ga ik voor een witte Italiaanse wijn, een Vermentino, ook van het eiland Siciliƫ.

Nagerecht

Bij het nagerecht kies ik graag voor een lichtverteerbare wijn. Een goede Moscato d'Asti vind ik een mooie afsluiter. Deze heeft een fijn laag alcoholpercentage en een heerlijk verkwikkende mousse.

Wilt u persoonlijk advies bij uw diner? Dat geef ik u graag!

Stuur mij een berichtje, dan zoek ik bij uw diner de juiste wijnen. Ik wens u mooie dagen en een goed 2020.

Linda Driebergen,                 Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken
cursuslocatie voor wijncursussen
Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding