Gedoogdorp

Dit is alweer mijn laatste column voor dit jaar. Het jaar is weer omgevlogen. Terugbladerend door de columns kwam ik er achter dat wij in dit dorp toch wel erg veel gedogen. Door van situaties of omstandigheden maar niets te zeggen keuren we het in feite goed. Het is absoluut niet mijn bedoeling mensen tegen elkaar op te zetten, maar heel af en toe mogen we wat mij betreft elkaar best ergens op wijzen.

Elkaar er op aanspreken bijvoorbeeld dat hondenpoep niet op het trottoir of in de gazons thuishoort maar in de daarvoor bestemde containers. Vorige week riepen kinderen uit Frederikoord hondenbezitters uit die wijk op om dat toch eens te doen.

In mijn mailbox tref ik regelmatig onderwerpen aan met de vraag of ik daar over wil schrijven. Bijvoorbeeld over de grote hoeveelheid verwaarloosde, soms half gezonken bootjes die in onze Rijnsburgse wateren zoals het Oegstgeesterkanaal en de Vliet liggen. Wat een ontluisterend beeld. Ja, koop een boot en werk je dood is het gezegde. Dus bezint eer ge begint. Mailtjes krijg ik ook over verpauperde voor- en achtertuinen die als opslag worden gebruikt. Over auto's die gewoon op de stoep worden geparkeerd terwijl dat helemaal niet nodig is. Parkeerruimte verderop in de straat genoeg, maar ja die auto, die moet voor de deur staan. Shame-plekken kwamen het afgelopen jaar ook regelmatig voorbij. U weet wel woningen, bedrijfspanden, braakliggende stukken grond waar al jaren niets mee wordt gedaan. Velen van u zijn daar klaar mee en vragen zich af waarom de gemeente dit toelaat. Tja, we gedogen het.

Ik wil dit jaar niet louter met kommer en kwel afsluiten want dit dorp heeft naast die narigheid ook nog zoveel moois te bieden. Regelmatig rondfietsend kom je toch geweldige initiatieven tegen. Neem de entree van ons dorp, de parkachtige tuinen aan de Noordwijkerweg vlak voor de rotonde. Bedankt Cor van Duin, wat een plaatje. Nieuwbouwwijk De Horn, met vanaf volgend voorjaar haar eigen park langs het kanaal. De oogstrelende, in een cirkel geplaatste nieuwe woningen bij de Laatste Eer. De Bloem is ook bijna klaar en aan de ander kant van de Oegstgeesterweg verrijst hopelijk volgend jaar Hof van Rijnsburg. Mooi bouwprojecten. We weten dus wel heel veel moois neer te zetten. Nu nog onderhouden.

Kunnen we afspreken dat we vanaf 2020 van onszelf niet meer zullen gedogen dat we er een bende van maken. Dat we onszelf daar op aanspreken. Wat zou dat een mooi voornemen zijn. Fijne Feestdagen.

Reageren?
uicatcher@gmail.com