Beoogde bouw windmolens Valkenburgse Meer

Comité n verzoekt gemeente om heroverweging.

In een brief aan de gemeente Katwijk verzoekt het Comité tegen Dreiging Windmolens bij Akzo, haar plannen om bij het Valkenburgse Meer drie mega-windmolens, van elk 120,5 meter hoog te plaatsen, te heroverwegen.

Het comité formeerde zich enige tijd geleden, toen het chemieconcern bekendmaakte twee windmolens in Teylingen te willen neerzetten. In het comité zijn diverse buurt-, wijkverenigingen en bewonersgroepen vertegenwoordigd. Akzo zette het plan in de ijskast.

Gezondheidsrisico's

In de brief aan de gemeente laat het comité weten dat geleidelijk aan steeds meer gegevens bekend worden over de gezondheidsrisico's voor mensen die in de buurt van windturbines wonen, waaronder: verstoring van slaap, hoofdpijn, tinnitus (oorsuizen), druk op de oren, duizeligheid en versnelde hartslag.

'In landen als Frankrijk, Denemarken en Duitsland wordt de ontwikkeling van windmolenparken opgeschort totdat overheidsonderzoeken naar de gezondheidsproblemen zijn afgerond.

De recente ongelukken in en door windmolens zijn nog een extra argument voor een kritische houding ten opzichte van deze vorm van energieopwekking.

Wie is er in geval van een calamiteit verantwoordelijk?', aldus het comité.

De drie windmolens gaan onmiskenbaar de skyline van Katwijk, Oegstgeest, Wassenaar en Leiden domineren.

Volgens het comité een 'stuk verantwoordelijkheid jegens de inwoners van (buur)gemeente(n) en een informatieplicht naar buurgemeenten Leiden en Oegstgeest.'

Het Comité schrijft tevens, dat de Raad van State in het bezwaar van omwonenden van turbines in Heenvliet/Geervliet bepaald heeft, dat windmolens binnen een straal van tenminste 600 meter grote overlast voor omwonenden met zich meebrengen en dat zij recht hebben op planschadevergoedingen, ter compensatie van de waardevermindering van deze woningen.

Planschade zou mogelijk van toepassing kunnen zijn op delen van Valkenburg en Katwijk.


Aandacht voor woninginbraken

Update n Afgelopen week was er door politie Katwijk veel aandacht voor de woninginbraken in de gemeente.

Er zijn diverse acties geweest zoals het uitdelen van flyers, (on)opvallende surveillance, de preventiekeet etc. Helaas zijn er nog geen verdachten opgepakt.

Wel is er weer een poging (Rijnsburg, Freesiastraat) en een voltooide inbraak (Katwijk, Valkenburgseweg) geweest. De focus van de politie is op het bestrijden van inbraken.

De politie vraagt dan ook om alert te blijven en 112 te bellen bij verdachte situaties.