Echtpaar Heemskerk in Zorgsteunpunt Westerhaghe. | Foto: pr.
Echtpaar Heemskerk in Zorgsteunpunt Westerhaghe. | Foto: pr. Foto: pr

Onthulling AED voor buurt bij zorgsteunpunt Westerhaghe

Uitleg n Aan de wand van zorgsteunpunt DSV|Westerhaghe in Rijnsburg is vorige week woensdag de nieuwe AED (Automatische Externe Defibrillator) onthuld. Deze handeling werd verricht door initiatiefnemer en buurtbewoner de heer Heemskerk.

Hij maakte van de gelegenheid gebruik om aan een groep buurtgenoten, bezoekers van Westerhaghe, ter plekke uit te leggen waarom de AED zo belangrijk is en hoe deze wordt gebruikt bij nood.

De onthulling van de nieuwe AED vond plaats in aanwezigheid van de bezoekers van zorgsteunpunt Westerhaghe. Zij hadden er met elkaar een gezellige lunch en 'Sintkoffie'. De bezoekers konden er al hun vragen stellen over het systeem, hoe het werkt en wat er allemaal bij komt kijken. Aansluitend was de onthulling van de nieuwe AED, waarbij de initiatiefnemer de heer Heemskerk, samen met twee zorgmedewerksters van het zorgsteunpunt het lint doorknipte.

Elke seconde telt

Op diverse plaatsen in de gemeente Katwijk worden er steeds meer AED's opgehangen. Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Daarmee wordt de buurt een stukje veiliger. AED's kunnen levens redden als er genoeg in de directe omgeving zijn, want elke seconde telt. Om snel te kunnen handelen, noodzakelijk in zulke levensbedreigende situaties, is het goed dat er overal steeds goed bereikbaar en dichtbij een AED hangt. Belangrijk is ook dat buurtgenoten dat ook weten en waar die AED hangt. De heer Heemskerk woont met zijn vrouw in het wooncomplex boven Westerhaghe in Rijnsburg aan de Waterkers, waar veel ouderen wonen.

Mede dankzij de inzet en betrokkenheid van vrijwilligers, burger hulp verleners (bhv-ers) zoals hij, die kunnen reanimeren, worden buurten in Katwijk steeds 'hartveiliger'. De heer Heemskerk: 'De hele gemeente Katwijk, (Valkenburg, Katwijk en Rijnsburg), is nu in anderhalf jaar tijd 90% hartveilig geworden. Er zijn ongeveer 240 BHV-ers zoals ik in deze omgeving die kunnen handelen als dat nodig is. Het gaat niet alleen om het apparaat zelf; dit moet ook goed bereikbaar zijn, gecontroleerd worden, opgeladen zijn en het moet worden aangemeld zodat bekend is dat het er is als er nood is en er mensen opgeroepen worden. En dan moeten die mensen snel kunnen komen. Er mogen wel meer bhv-ers in Katwijk bij komen. Mensen kunnen hiervoor een speciale cursus doen. Dan kun je dus levens reden, dat is toch prachtig? Zonder AED kun je met reanimatie 15 tot 20 % van de mensen redden bij hartstilstand, en mét AED stijgt dat naar 85 %. Maar het is natuurlijk ook pittig hoor, ik heb het zelf drie keer mogen doen en dat is toch heel wat. Eigenlijk hoop ik dat deze gloednieuwe AED helemaal niet gebruikt hoeft te worden. Want dat betekent dat er een mens in levensgevaar is. Maar alleen al het feit dat de AED nu hier ook hangt en dat er snel hulp geboden kan worden in zo'n situatie geeft veel mensen een rustig gevoel.'

Meer informatie: Stichting HartslagNu (landelijk), wwww.hartstichting. nl,

www.katwijkhartveilig.nl (geeft ook reanimatiecursussen)


Feestelijk logo voor 75 jarige Oranje Vereniging

Jubileum n Het zal u niet zijn ontgaan. Volgend jaar viert Nederland 75 jaar bevrijding.

Voor Oranje Vereniging Rijnsburg wordt 2020 helemaal een bijzonder jaar omdat het op 30 mei 2020 het maar liefst 75 jaar geleden is dat deze voor Rijnsburg zo belangrijke vereniging werd opgericht. Een vereniging die jaar in, jaar uit voor anderen festiviteiten organiseert, maar waarvoor het nu eens tijd wordt om zelf in het zonnetje te worden gezet.

Hiervoor is een speciaal Jubileumcomité in het leven geroepen, die een speciale feestweek gaat organiseren. In de week van 26 tot en met 30 mei 2020 wordt er een feest georganiseerd voor iedereen. Voor deze gelegenheid ontwierp Paul Voshol een feestelijke jubileumlogo.

Het begint met een bijzondere optreden voor alle schoolkinderen. Ook wordt er hard gewerkt om een leuke en gevarieerde middag voor de ouderen van Rijnsburg te organiseren. Natuurlijk wordt ook de jarige job, het bestuur van Oranje Vereniging Rijnsburg in het zonnetje gezet, komt er een variatie op de ''Uien sterren playback show' en worden de festiviteiten afgesloten met een gala-feestavond compleet met optredens van diverse artiesten.

Een speciaal team van fundraisers gaat op pad om sponsoren te bezoeken die willen meehelpen om van dit feest een geweldig dorpsfeest te maken voor alle inwoners van Rijnsburg. Draagt u OV Rijnsburg een warm hart toe, dan kunt u ook een donatie overmaken om dit feest mogelijk te maken.

U kunt dat doen op: NL32 RABO 0346 2167 29 ten name van het Jubileumcomité Oranjevereniging OV 2020. Via De Rijnsburger houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen rond dit Jubileumfeest.