De meeste barakken moeten weg om plaats te maken voor waterwinning. | Foto: RD
De meeste barakken moeten weg om plaats te maken voor waterwinning. | Foto: RD Foto: RD

Erfgoedcommissie faliekant tegen sloop barakken

monumentaal n De gemeentelijke Erfgoedcommissie was afgelopen maandag duidelijk in haar uitspraak. Geen sloop van de 14 barakken aan de westzijde van de Wassenaarseweg. Klare taal. Of het college van burgemeester en wethouders het advies gaat opvolgen, is nog wel de vraag.

Door Nico Kuyt

En in het vervolgtraject is er nog de Raad van State. Of die de barakken wil blijven behouden, is ook maar de vraag. De barakken zijn een gemeentelijk monument als getuigenis van het Duits verleden van bezetting. Nu is het plan van waterleverancier Dunea om 14 van de stenen optreksels aan de westzijde te slopen.

Dat moet om zo de watervoorziening voor de toekomst borgen, zo zegt de woordvoerder van Dunea. Anders krijgen 15 duizend inwoners geen slokje van het noodzakelijke vocht. Door de sloop en herontwikkeling verkrijgt de organisatie 9 procent meer aan de productie van water en wordt het meer zuiver. Er ligt namelijk nog een vervuilende sloot. Die moet worden afgeschermd, zodat het drinkwatergebied niet vervuild. Je hebt beschermende maatregelen nodig om het water zuiver te houden. En het gebied wordt opgeleukt. Meer natuur, meer recreatie. Daarom zijn die gebouwen ook niet te hergebruiken. Je hebt een betonvloer nodig om het drinkwater niet te besmetten. Hergebruik van de huizen is daarom geen optie.

Het huidige plan is een win-win situatie, aldus Dunea. Er is steeds meer behoefte aan water. Al die huizenbouw. Als je niet die 9 procent toestaat, dan moet je ongeveer 15 duizend inwoners het water ontzeggen, zo spreekt Dunea met enige klem. 'Lenen' van water van de buren is geen optie. Enige druk past het waterbedrijf daarom toe om de gebouwen te slopen. Een optie om een drain verder in het natuurgebied terug te leggen, is niet mogelijk vanwege de wetgeving. Het is een Europees Natura 2000-gebied. Er zijn geen alternatieven. Die 9 procent is nodig.

Behoud

Maar niet volgens allerlei belangengroepen. De sloop is helemaal niet noodzakelijk volgens Jack Vlieland, lid van de Erfgoedtafel Atlantikwall. Hij wijst op een brief van de minister van OCW over het erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog. Die roept op aan gemeenten om geen onomkeerbare beslissingen te nemen. Sloop is voor eeuwig een verlies.

Het Cuypersgenootschap legt de vinger op de 75 jaar vrijheid die wij vieren. Voor sommigen is namelijk de Tweede Wereldoorlog en de bezetting nog tastbaar en dichtbij. En een onderdeel van hun levensverhaal. De gebouwen zijn een onderdeel van de Atlantikwall. Het erfgoed moet in zijn totaliteit worden beschermd.

De Erfgoedcommissie stelt behoud van de barakken voorop. Is het nu werkelijk zo dat sloop van de 14 barakken nodig is. De commissie was niet overtuigd. Ook het niet gevoerde overleg stootte de commissie tegen de scheen. En oordeelde een overduidelijke: 'Nee, geen sloop'. Het college van b&w neemt over enkele weken een besluit.

Het geheel van gebouwen is een ensemble, dat behouden dient te worden. Het is nauw verbonden met de Atlantikwall en behoeft bescherming.

Het college moet nu over de zaak over enkele weken een besluit nemen. En dat wordt nog een lastige. Of zij volgen het advies van de Erfgoedcommissie, maar dat is de vraag, want ook is het een puzzel of het in het vervolgtraject bij de Raad van State ook stand houd. Er is namelijk jurisprudentie met een belang van water boven steen. Hoe het uitvalt, zal de komende tijd blijken. Het kan in deze zaak alle kanten opgaan.