Feestbeesten

Nog even en we zitten weer in de feestmaand december. Veel feestjes concentreren zich in die periode. Heel gezellig, alhoewel zo'n periode altijd afhankelijk is van wat je dat jaar hebt meegemaakt. En terwijl Sinterklaas er is, maken we ons en passant op voor Kerstmis, reiken we de vrijwilligersprijzen uit, hebben we nog een Rijnsburg Klassiek te genieten en gaan we van de Kerstconcerten naar Oud en Nieuw.
En ondertussen maken we ons op voor de feesten in april en mei 2020. Koningsdag, 75 jaar Herdenking en Bevrijding en 75 jaar Rijnsburgse Oranjevereniging. Echte Kroonjaren. Ik zie u denken 75 jaar bevrijding is toch hetzelfde als 75 jaar Oranjevereniging. Maar dat is echt niet zo. Uiteraard is het 5 mei precies 75 jaar geleden dat de bevrijding werd uitgeroepen en gevierd, maar 30 mei richtten een paar enthousiaste Rijnsburgers de Rijnsburgse Oranjevereniging op. We hadden al een Wilhelminaboom, waren Koningsgezind, maar van een oprichting van een Oranjevereniging was nog niets gekomen. Aan de in die tijd 'mannen' hebben we het te danken dat we een Oranjevereniging hebben. En wat voor één. In de loop van de jaren groeide de vereniging tot een van de grootsten van Nederland, groeide het aantal bestuursleden en het aantal activiteiten. En daarnaast groeide de vereniging uit van het organiseren van allerlei festiviteiten tot een vereniging van maatschappelijke importantie. Inmiddels wordt de club gevormd door dames en heren. Ze zorgen gezamenlijk voor een jaarlijks programma waar we naar uitkijken en wat elk jaar weer iets anders biedt. Natuurlijk zijn er van die klassiekers die blijven, maar telkens verrassen ze ons weer met wat nieuws. Dat begint met feest voor onze peuters tot aan feest voor onze senioren en ondertussen wordt ook aan de jeugd gedacht.
Een heel jaar organiseren en regelen en als de feestweek daar is, is iedereen stand-by. Waarom zeg ik dit zo expliciet. Omdat het denk ik niet bekend is, dat het hele bestuur een week vrij neemt van werk en gezin en ze van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in touw zijn. Gelukkig hebben ze een aantal vrijwilligers waar ze altijd een beroep op mogen doen en een grote schare fans. Maar zoals bij vele verenigingen loopt het aantal bestuursleden ook hier terug. Ik geef het je te doen als je begint met een week vrij inleveren. Maar ze doen het wel. Ter ere van dit 75-jarig jubileum is er een comité in het leven geroepen. Om de Oranjevereniging te laten zien dat we hen gigantisch waarderen en om die inzet om te zetten in een feest voor iedereen. De laatste week van mei 2020 is het dus een bijzondere feestweek. En daar hebben wij uw steun bij nodig. Door middel van uw enthousiasme en inzet en uiteraard door het bijeenbrengen van financiën. Want het is toch geweldig als je zo'n feest met elkaar kan vieren?

En zijn wij Rijnsburgers nou van die echte feestbeesten. Nee, niet echt, maar we weten wel overal een feestje van te maken.