Voedselveiligheid

Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is het aantal binnengekomen meldingen over besmet voedsel in de laatste drie jaar verdrievoudigd.

In 2015 kwamen er om en nabij de duizend meldingen binnen over ziekmakende bacteriën als listeria en salmonella. Het afgelopen jaar steeg dat aantal naar zo'n 3.200 meldingen.

Door al deze meldingen is het extra belangrijk aandacht te besteden aan een veilige manier van bereiden, voorkomen is beter dan genezen.

Voedselinfecties worden veroorzaakt door eten met een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, parasieten of virussen.

Bij een voedselinfectie komt de bacterie of het virus in de darm terecht. Dit prikkelt of tast de darmwand aan.

Overigens betekent het niet dat ons voedsel onveiliger is geworden, de controles zijn gewoon beter de laatste jaren.

Sinds 2018 worden beoordelingen van slachthuizen openbaar gemaakt.

Bacteriën komen bijvoorbeeld voor in kipfilet, maar ook in kalfsvlees en biefstuk. U kunt voorkomen dat er een besmetting plaatsvindt bij u en uw gezin door de volgende regels toe te passen:

* Bak vlees altijd door en door gaar. Vooral voor ouderen, kleine kinderen, zwangere en zieke mensen. Deze mensen zijn meer vatbaar voor infecties.

* Was uw handen als u de verpakking hebt opengemaakt en gooi die daarna meteen in de vuilnisbak. Laat het dus niet (geopend) op het aanrecht liggen.

* Was uw handen met water en zeep als u rauw vlees heeft aangeraakt

* Heeft u vlees gesneden? Stop de snijplank, mes en vork direct in de vaatwasmachine of was het af. En gebruik gescheiden snijplanken voor rauwe en bereide producten.

Wilt u meer informatie over goede voeding, en het veilig bereiden daarvan, u bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.