De bewoners van Salem blijven voorlopig nog in de tijdelijke huisvesting in Rijnsburg. | Foto: CvdS.
De bewoners van Salem blijven voorlopig nog in de tijdelijke huisvesting in Rijnsburg. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Zorgorganisatie DSV in financiële problemen

n Gemeente moet financieel bijspringen

Zorgen n 'De financiële situatie bij ouderenzorgorganisatie DSV | verzorgd leven, die zorg verleent in de gemeenten Katwijk en Lisse, vraagt op dit moment extra aandacht. Door een verminderde liquiditeitspositie kan zij niet aan alle betalingsverplichtingen voldoen.'

Zo begint het persbericht dat de Katwijkse zorgorganisatie gisteren heeft verstuurd naar de media.

DSV heeft financiële problemen. Dat is duidelijk. De gemeente Katwijk is zelfs aangesproken om financieel bij te springen. Die staat namelijk met 55,5 miljoen garant voor de woonzorgcomplexen Duinrand, Parledam en Salem in Katwijk, en de Vlietstede in Rijnsburg. De Parledam aan de Prins Hendrikkade in Katwijk werd begin 2016 als nieuw woonzorgcentrum opgeleverd. Daarna volgden de vervangende nieuwbouw van Vlietstede en Duinrand.

Plannen Salem stilgelegd

Salem aan de Duindoornlaan staat leeg en op de nominatie om gesloopt te worden om plaats te maken voor vervangende nieuwbouw. De bewoners verblijven al enige tijd in een tijdelijke huisvesting aan de Waterboslaan in Rijnsburg.

De plannen voor Salem zijn 'even stilgelegd', want eerst is het zaak om de financiële situatie op orde te krijgen bij de 'protestants-christelijke organisatie, die diensten verleent op het gebied van wonen, welzijn en zorg', zoals de website vermeld. Daarvoor is een waarnemend directeur aangesteld: Hennie Kenkhuis. Hij neemt voorlopig de zaken bij DSV waar, omdat directeur-bestuurder Gerard Herbrink al sinds begin oktober 'wegens ziekte voor langere tijd afwezig is'.

Kenkhuis is volgens DSV een 'zeer ervaren bestuurder met een grote staat van dienst onder andere ook op het gebied van de ouderenzorg'. Hij heeft ervaring als interim-directeur en interim-bestuurder bij gemeenten en provincies, in de jeugdzorg en ouderenzorg, bij welzijnsinstellingen en in de kinderopvang, meldt zijn cv. Hij is ook voormalig raadslid en wethouder (GroenLinks/De Groenen) van Zwolle.

Van de waarnemer Kenkhuis, die sinds twee weken bij DSV de deur plat loopt, wordt verwacht, dat hij eerst met een 'grondige analyse van de situatie' komt. Aan de hand daarvan kan vervolgens 'een pakket van maatregelen wordt ingevoerd om de positie van DSV ook voor de toekomst op een duurzame manier te versterken'.

Oplosbaar

Hij heeft de afgelopen twee weken vooral veel gesprekken gevoerd. Hij trof volgens eigen zeggen een 'mooie organisatie aan, met mooie en goede voorzieningen en zeer gemotiveerd personeel'. 'Met een laag ziekteverzuim', voegt hij daar illustratief aan toe. Kenkhuis weet wat hem te doen staat. Hij moet half december met zijn 'grondige analyse' komen. Hij kan nog geen inzicht geven hoe de financiële problemen zijn ontstaan. 'Ik zie wel dat er de afgelopen jaren veel is geïnvesteerd in nieuwbouw, in zorg en in personeel.' Hij is er ook van overtuigd dat de financiële problemen 'oplosbaar zijn'.
Lees hieronder verder.

Over de plannen voor het leegstaande zorgcentrum Salem: 'Salem komt terug, maar hoe is nog niet duidelijk'. Dat kan volgens hem op verschillende manieren: door nieuwbouw, vernieuwbouw of verbouw. Voor de tijdelijke voorziening in Rijnsburg is tot eind 2022 vergunning. 'Voor die tijd moet er een oplossing zijn.'

De cliënten, Cliëntenraad, ondernemingsraad, Identiteitsraad en medewerkers van DSV zijn allemaal geïnformeerd over de nijpende situatie. De directie benadrukt dat 'continuïteit van de zorg de grootste prioriteit heeft en daarna behoud van de werkgelegenheid voor de medewerkers van DSV, waarbij de prioriteit ligt bij het behoud van de zorgmedewerkers, dus de handen aan het bed'.

Garantstelling

Gemeente Katwijk bevestigt in een persverklaring sinds mei van dit jaar op de hoogte te zijn van de situatie bij de Katwijkse zorgorganisatie. 'Dit leidt tot het niet kunnen voldoen van de betaling van rente en aflossingen van de geldleningen en heeft als gevolg dat de gemeente kan worden aangesproken op de garantstelling.' Twee kredietverstrekkers hebben inmiddels aanspraak gemaakt op die garantstelling, laat de gemeente weten.

De gemeente is nadrukkelijk betrokken bij de ontwikkelingen en in overleg om tot een oplossing te komen. 'Zowel de inzet van de gemeente als van DSV is erop gericht om de (financiële) positie van DSV duurzaam te verbeteren en daarmee de zorg aan de inwoners te kunnen continueren. De inspanningen richten zich vooral op een solide en realistische (meerjaren)begroting, waarbij DSV ook beschikt over een structureel toereikende liquiditeitspositie.'

De gemeenteraad wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen bij DSV.