V.l.n.r Luuk, Willem en Yvo. | Foto: pr.
V.l.n.r Luuk, Willem en Yvo. | Foto: pr. Foto: pr

Live debuut Rockband Warhertz

n Zaterdag 30 november in Scum

Uitnodiging n Zaterdagavond zal de eerder dit jaar opgerichte band Warhertz debuteren tijdens een muziekavond in Scum. De groep speelt een mix van voornamelijk eigen nummers en enkele covers. Opvallend aan deze nieuwe band is het grote leeftijdsverschil tussen de drie bandleden. Tijd voor een kennismaking met twee jonge honden en een oude rot.

Warhertz oefent even buiten Rijnsburg op de grens met Katwijk. Dat lijkt symbolisch want de groep bestaat uit de Katwijkers Luuk de Haar (25 jaar, drums) en Willem Kuijt (57 jaar, bass) en de Rijnsburger Yvo van der Laan (24 jaar, gitaar en zang). We spreken de leden voor hun wekelijkse oefensessie.

Zaterdag is jullie debuut maar wanneer en hoe is het allemaal begonnen?

Luuk neemt het woord. Yvo en ik begonnen een klein jaar terug samen te spelen in deze ruimte. Na een poosje verlangden we toch wel naar een bassist dus is Willem er rond april bijgekomen.

Maar hoe komt iemand die al begin jaren '80 met de Bokkumband in het Mallegat optrad, bij de KRO op de radio is geweest en op Het Binnenhof heeft gespeeld, nu bij twee jonge gasten terecht? Simpel, Willem is een oud klasgenoot van Luuk's moeder en komt regelmatig bij Luuk thuis over de vloer. Op een gegeven moment begonnen Luuk en Willem beiden op een gitaar te jammen. Ook Luuk want thuis drummen deed hij vanwege de geluidsoverlast al lang niet meer. Dus toen Warhertz een bassist zocht werd Willem gevraagd en die hapte toe. Vanzelfsprekend was dat niet, want hij speelt op dit moment ook al in de succesvolle band Expired Faces. Maar hij zag het wel zitten om met die jonge gasten 'een beetje hard' te kunnen spelen.

En een beetje hard spelen doen de mannen wel en dan het liefst eigen nummers.

Hoe ontstaan die nummers eigenlijk? Weer is het Luuk die verteld: 'Meestal komt Yvo met een riff en daar gaan we dan op jammen. Vervolgens gaat hij er dan fonetisch op zingen, alleen maar klanken dus, en schaven we er nog wat aan. Dit wat korter, dat wat langer. En als laatste komt de tekst. Die schrijven Yvo en ik vaak samen. De inhoud van de nummers gaat veelal over de problemen waar de hedendaagse jeugd mee te maken heeft. Heel herkenbaar voor de doelgroep dus. Willem heeft zich tot nu toe nog niet beziggehouden met dit creatieve proces.'

Hoe zal Warhertz de vuurdoop in Scum doorstaan? Luuk en Willem hebben beiden ervaring met andere bands maar voor zanger/gitarist Yvo is het zijn eerste live optreden. Hij oogt cool, blijft er tijdens het oefenen relaxed onder. Hij wisselt zijn zangpartijen af met korte soli op zijn Sonic Blue Mustang. Het moet voor hem een geruststellende gedachte zijn dat hij wordt bijgestaan door een zeer ervaren bassist en een bevlogen drummer. Dat komt vast wel goed a.s. zaterdagavond in Scum. Naast Warhertz ook optredens van Rauzör, Delusional en Hellfront. De zaal in Scum is open om 20.30 uur, aanvang 21.00. Toegang gratis.