Een bodycam werkt vooral preventief. | Foto: pr.
Een bodycam werkt vooral preventief. | Foto: pr. Foto: pr

Advent centraal in Boeketdienst

Kerk n Zondag 1 december is er om 17.00 uur weer een Boeketdienst in de Immanuelkerk.

Dienstleider is Peter van Rossum, spreker dominee Pieter van der Ende. Het thema van deze dienst is Advent: 'Verwachting'.

Muzikale medewerking wordt verleend door Eric de Mooy en er is deze keer weer Kidsmission. Iedereen is van harte welkom.


Toch bodycam's voor GOA's

Preventief n Een 'roepende in de woestijn' noemde CDA-veiligheidswoordvoerder Dick Oudwater zichzelf nog in februari van dit jaar.

Alle partijen in de gemeenteraad én burgemeester Cornelis Visser weigerden toen steun te geven aan het indringende voorstel van Oudwater om de GOA's in Katwijk van een bodycam en handboeien te voorzien. Nu, nog geen jaar later, heeft de burgemeester alsnog besloten om de gemeentelijke handhavers uit te rusten met een draaiende camera op het lichaam én handboeien. Teamchef Koot van de Politie Katwijk - ZH noemde het donderdagavond in de raadscommissie een verstandig besluit van de burgemeester.

'Yes', was de reactie van Dick Oudwater na afloop van de vergadering. 'Ik ben blij dat het CDA-voorstel nu toch wordt overgenomen. Wij zien een camera op het lichaam van de gemeentelijk opsporingsambtenaar namelijk als een 'preventief wapen'. Je zal er maar als GOA staan met iemand die je in de handboeien moet slaan en die een beetje moeilijk doet. Zo'n bodycam is gewoon handig bij aanhoudingen, wanneer de politie er nog niet is.'

Waar burgemeester Visser in februari nog zei dat het op dat moment helemaal niet nodig was in Katwijk, veranderde dat de afgelopen maanden. Zo waren er bijvoorbeeld twee geweldsincidenten tegen GOA's te betreuren.

Oudwater benadrukt nog maar eens dat veiligheid voor het CDA een speerpunt is. 'Onze inwoners moeten in een veilige gemeente kunnen wonen. Maar ook de veiligheid van onze GOA's is natuurlijk van groot belang. Bodycams en handboeien helpen daarbij en dat is toch wat je wilt? Dat onze handhavers veilig hun werk kunnen doen. Wat mij betreft een mooi resultaat!'