Afbeelding
Foto: pr

Verkoop Maranathakerk uitgesteld

Uitgesteld n De Kerkenraad van de Protestants Gemeente Rijnsburg (PGR) heeft besloten de lopende procedure van verkoop van de Maranathakerk in Rijnsburg te beëindigen en vooralsnog niet tot gunning en verkoop aan één van de geïnteresseerde partijen over te gaan.

De Kerkenraad heeft de opdracht om bij haar besluit nadrukkelijk de herbestemming van het gebouw te laten meewegen, en daarbij een passende, duurzame oplossing met een gezonde exploitatie te vinden om uiteindelijk tot verkoop te kunnen overgaan.

In de nu afgesloten procedure bleek bij elk van de drie partijen het uitgebrachte bod op onderdelen onvoldoende. De Kerkenraad wenst nog altijd wel tot verkoop van het gebouw te komen en zal daarom met alle partijen opnieuw in gesprek gaan voor aanvullende toelichting.

Bij het openen van de drie enveloppen door notaris Van den Eijkel op 8 november jl. bleek dat er één geldige bieding is uitgebracht. Twee andere biedingen vielen af omdat ze niet aan de eisen voldeden op het gebied van financiële gegoedheid en/of gemaakte voorbehouden. Lees verder op pagina 3.

In de procedure vormde dit onderdeel van de gestelde eisen. Een ander aspect van de procedure is dat elke bieding ook beoordeeld zou worden op de kwaliteit van de plannen.

Het inschrijfbiljet vermeldt daarover: "Aangezien de verkoper nadrukkelijk de kwalitatieve aspecten van de bieding zal meewegen, wordt uitdrukkelijk gevraagd en geadviseerd om in een bijlage nadrukkelijk aandacht aan toelichting en onderbouwing te geven. Bedoeling is een herbestemming voor het pand te vinden die een duurzame oplossing met een gezonde exploitatie biedt, die rekening houdt met de beperkingen die de verkoper stelt m.b.t. de functies van het (voormalig) kerkgebouw en waarin rekening gehouden wordt met de plek van het pand in de wijk."

Dit laatste aspect was door de notaris ter zitting inhoudelijk niet te beoordelen. Hij heeft slechts hoeven constateren of bij de plannen een toelichting was gevoegd. Bij bestudering van de overgebleven bieding heeft de Kerkenraad echter moeten constateren dat deze enige geldige bieding niet aan deze laatste eis voldeed. Het door de bieder meegeleverde schrijven wordt in dit verband als onvoldoende beoordeeld. Om die reden kon de Kerkenraad dan ook niet anders dan overeenkomstig het advies van het College van Kerkrentmeesters en het voorstel van het Moderamen besluiten om niet tot gunning over te gaan. Daarmee eindigt de procedure van openbare inschrijving.

In gesprek

De PGR wil nog altijd het kerkgebouw verkopen. Nu is gebleken dat in de afgesloten procedure drie partijen geïnteresseerd zijn om het gebouw te kopen maar voor elk van hen het bod op aspecten onvoldoende is, heeft de Kerkenraad besloten met iedere partij opnieuw in gesprek te gaan. Daartoe heeft zij het College van Kerkrentmeesters opgedragen om met deze drie partijen in overleg te gaan om te bezien in hoeverre zij in staat en bereid zijn om hun eerder gedane bieding niet alleen gestand te doen maar ook aan de tekortkomingen daarin tegemoet te komen. Het College van Kerkrentmeesters heeft daarvoor tot einde van het jaar de tijd en zal begin januari een nieuw verkoopvoorstel aan de Kerkenraad moeten voorleggen.