Caroline met een van haar fraaie glazen creaties. | Foto: PvK
Caroline met een van haar fraaie glazen creaties. | Foto: PvK Foto:

Alles geeft creativiteit, van een deurmat kan ik al inspiratie krijgen'

n Caroline den Haan is een vrouw met passie voor kunst

kunst n Dit jaar werd de Rijnsburgse kunstenares winnaar van de jaarlijkse expositie die door de Oranjevereniging Rijnsburg wordt georganiseerd. Na een paar keer de publieksprijs in de wacht te hebben gesleept werd zij dit jaar gehonoreerd met de hoogste onderscheiding, het Zilveren Penseel. Aan haar creatie kwam overigens geen penseel te pas maar bestond uit een fraaie compositie van glas. Een kunstwerk op zich.

Door Piet van Kampen

Glas en sieraden zijn de passie van Caroline nadat zij overigens in een eerder stadium ook het penseel hanteerde. Haar voorliefde ging echter uit naar het maken van sieraden van kneedbaar zilver waarmee de kunstenares tien jaar geleden begon. Vervolgens kreeg zij schik in het creëren van kunstwerken op basis van het materiaal powertex waarmee je verschillende kanten op kunt zoals schilderen, klein en cracquleren. Takken in de sport van de kunst die zij graag beoefent maar haar grote voorliefde gaat momenteel uit naar het ontwerpen van fraaie kunstwerken in glas. Enkele sprekende voorbeelden hiervan sieren de wand van creatief atelier De Bakkerij waar zij haar eigen toko DIEZAIN creatieve workshops met veel plezier runt. Caroline ontvangt er niet allen cursisten en deelnemers aan workshops uit haar eigen dorp en de gemeente Katwijk maar ook uit de regio. 'Ik heb zelfs deelnemers uit Zwolle en andere plaatsen uit het land hier gehad. Die komen een workshop doen en maken er een weekendje van' spreekt zij uit ervaring.

Uit het niets

Hoe komt een kunstenares zoals Caroline tot een bepaalde creatie? Zij licht een tipje van de sluier op. 'Zelfs van een deurmat kan ik inspiratie krijgen' glimlacht Caroline. 'Ook van mensen en de natuur zijn er dingen die je triggeren en waar ik de nodige inspiratie uit op doe. Soms maak ik dingen van een combinatie van klei met een sieraad of andere kunstwerken waarmee ik verschillende materialen combineer. Ik heb nog zoveel ideeën dat ik wel 150 jaar zou willen worden om ze allemaal uit te kunnen voeren' zegt ze gekscherend. Wat ook bijzonder is dat zij waarschijnlijk uniek in ons land is met het door bezoekers laten beschilderen en in windlichten reliëf in het glas aanbrengen. 'Ik heb laatst een groep op bezoek gehad die dit als een familie uitstapje bij mij kwam doen'. Tijd nu om het aangename gesprek af te ronden want de volgende workshop dient zich aan.

Degenen die zich ook eens aan een creatieve uitdaging willen wagen kunnen zich aanmelden op info@diezain.com of een belletje plegen naar tel. 06-50582128.


Kerkbestuur wil 'duurzame oplossing met een gezonde exploitatie'

Vervolg n Voorpagina.

In de procedure vormde dit onderdeel van de gestelde eisen. Een ander aspect van de procedure is dat elke bieding ook beoordeeld zou worden op de kwaliteit van de plannen.

Het inschrijfbiljet vermeldt daarover: "Aangezien de verkoper nadrukkelijk de kwalitatieve aspecten van de bieding zal meewegen, wordt uitdrukkelijk gevraagd en geadviseerd om in een bijlage nadrukkelijk aandacht aan toelichting en onderbouwing te geven. Bedoeling is een herbestemming voor het pand te vinden die een duurzame oplossing met een gezonde exploitatie biedt, die rekening houdt met de beperkingen die de verkoper stelt m.b.t. de functies van het (voormalig) kerkgebouw en waarin rekening gehouden wordt met de plek van het pand in de wijk."

Dit laatste aspect was door de notaris ter zitting inhoudelijk niet te beoordelen. Hij heeft slechts hoeven constateren of bij de plannen een toelichting was gevoegd. Bij bestudering van de overgebleven bieding heeft de Kerkenraad echter moeten constateren dat deze enige geldige bieding niet aan deze laatste eis voldeed. Het door de bieder meegeleverde schrijven wordt in dit verband als onvoldoende beoordeeld. Om die reden kon de Kerkenraad dan ook niet anders dan overeenkomstig het advies van het College van Kerkrentmeesters en het voorstel van het Moderamen besluiten om niet tot gunning over te gaan.

De PGR wil nog altijd het kerkgebouw verkopen. Nu is gebleken dat in de afgesloten procedure drie partijen geïnteresseerd zijn om het gebouw te kopen maar voor elk van hen het bod op aspecten onvoldoende is, heeft de Kerkenraad besloten met iedere partij opnieuw in gesprek te gaan. Daartoe heeft zij het College van Kerkrentmeesters opgedragen om met deze drie partijen in overleg te gaan om te bezien in hoeverre zij in staat en bereid zijn om hun eerder gedane bieding niet alleen gestand te doen maar ook aan de tekortkomingen daarin tegemoet te komen. Het College van Kerkrentmeesters heeft daarvoor tot einde van het jaar de tijd en zal begin januari een nieuw verkoopvoorstel aan de Kerkenraad moeten voorleggen.