Uitkomst van het onderzoek groen, spelen en parkeren in Katwijk

enquête n Veel inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg hebben meegedaan aan de enquête over het groen, spelen en parkeren in hun buurt.

Ruim 1900 inwoners zijn uitgenodigd om de vragenlijst in te vullen. Maar vooral op de oproep op social media hebben veel inwoners gehoor gegeven en de vragenlijst ingevuld. Ook zijn voorbijgangers op straat gevraagd naar hun ervaringen op deze drie thema's.
De gemeente weet nu goed hoe bewoners denken over het groen, spelen en parkeren in hun wijk of buurt. De uitkomsten van dit onderzoek worden meegenomen in het opstellen van het nieuwe groenbeleid, parkeerbeleid en het speel- en beweegbeleid.

Uit de enquête blijkt dat bewoners het belangrijk vinden dat hun omgeving naast schoon, heel en veilig ook groen moet zijn. Bewoners zijn graag actief en willen vooral wandelen, fietsen of joggen in een groene omgeving. Ruim zeventig tot vijfenzeventig procent van de inwoners doet dit vaak tot zeer vaak. En daarbij valt op dat zij de omgeving hier ook al goed geschikt voor vinden.

Groen

Zestig procent van de bewoners willen een bijdrage leveren in de vergroening van hun eigen woonomgeving door het aanbrengen van bijvoorbeeld gevelgroen, dakbegroening en/of geveltuintjes. De verstening wordt vooral ervaren in Katwijk aan zee en in Valkenburg. Ook staan bewoners (56 %) positief tegenover het idee om zelf bij te dragen in het onderhoud van openbaar groen in hun directe woonomgeving zoals het adopteren van de grond om een boom (boomspiegel) of het onderhouden en/of aankleden van een plantvak in hun straat.
Daarnaast zijn bewoners (58 %) van mening dat er meer groen moet komen die de biodiversiteit versterkt, zoals de aanleg van meer bloemrijke bermen. Een duidelijk verbeterpunt voor de gemeente is de communicatie over groenonderhoud en bomenkap en meer aandacht voor de hoeveelheid van bomen in Katwijk.

Spelen

Inwoners van Katwijk geven voor de speelruimtes in hun buurt een 6.1 als rapportcijfer. Zij zijn over het algemeen tevreden en vinden dat de ingerichte speelplekken goed worden gebruikt. De meeste mensen gebruiken de buitenruimte vooral om te ontspannen en te recreëren. Zij zien daarom graag dat er, naast de ingerichte speelplekken, ook meer ruimte komt voor het spelen, bewegen en sporten in de natuur. Zij vinden het bijvoorbeeld een goed idee als er meer routes worden aangelegd aan de rand van de wijk voor hardlopen en wandelen. Ook de wijkraden hebben meegedacht: In Katwijk aan zee ligt de wens op duurzame speel- en beweegplekken met meer groen en dat schoolpleinen openbaar zijn. In Katwijk a/d Rijn ziet de wijkraad graag dat parken beter met elkaar worden verbonden, zodat er routes kunnen ontstaan met sport- en beweegtoestellen. De wijkraad in Katwijk Noord vindt het een goed idee als speeltoestellen centraal komen te staan in plaats van verspreid door een ruimte, waardoor de speelwaarde wordt vergroot. En de wijkraad in Rijnsburg geeft aan dat sociaal, veilige plekken in en nabij de woonwijk voor jongeren om te chillen het meest geschikt zijn.

Plekken om te chillen gewenst

Parkeren

Bewoners houden van een schone en veilige omgeving en vinden Katwijk goed bereikbaar. Voor de parkeermogelijkheden scoort Katwijk een voldoende, maar in de wijken Katwijk aan zee en Katwijk aan de Rijn is ruimte voor verbetering. Niet iedereen is tevreden over het parkeren; circa de helft van de bewoners geeft aan dat er onvoldoende ruimte is om te parkeren. Dit is gemeten over heel Katwijk, inclusief Katwijk aan Zee. Waarvan zesenzestig procent van de inwoners het wel een goed idee vindt om het aantal vergunningen per woonadres te beperken. De meerderheid van de inwoners (69 %) is vóór invoering van betaald parkeren en handhaving op zondag en vóór het uitbreiden van het vergunningsgebied.