Sinterklaas

Zaterdag arriveert Sint Nicolaas weer in Nederland. Sterker nog, het eerste wat hij doet na zijn aankomst in Apeldoorn is naar Rijnsburg reizen. Dit jaar is dat helemaal prettig, want hij heeft de trein kunnen pakken vanuit Spanje. Dus heeft hij onderweg kunnen rusten, zodat we hier een fitte Sint krijgen. Het enige wat niet gaat, is dat hij hier per trein arriveert, maar daar heeft de organisatie het nodige op gevonden, zodat iedereen hem goed kan zien.

Ik verheug me zoals ieder jaar op het ontvangen van de Goed Heiligman. Natuurlijk kijk ik naar hem uit, ook al belt hij wel eens vanuit Spanje of het goed gaat in Rijnsburg, maar het meest geniet ik van die vele honderden kinderen. Zo is het zaterdags rustig in het centrum en ineens staat het tegen tweeën bommetje vol. Gelukkig steunen al die kinderen me met het zingen van de liedjes. 'O, kom maar eens kijken, Zie ginds komt de stoomboot en welkom Sinterklaas.' En niemand zegt iets als ik niet 'op toon' inzet. Althans niet dat ik hoor. Dit jaar neemt Sint weer zijn eigen Pietenband mee. Dus dat maakt het allemaal nog feestelijker, want die Pieten zijn geweldig met muziek.
Sint is altijd zo fit als hij in Rijnsburg aankomt, dat hij voor iedereen alle tijd neemt. Hij reageert in alle rust en probeert ieder kind aandacht te geven. Dat hebben ze van de Hoftuin goed bedacht, alle aandacht voor de kinderen. Handjes schudden en foto's nemen. Sint kent iedereen. Niet alleen voor de kinderen maar ook voor sommige ouders is het soms een schok als hij ze bij naam noemt.
Als ik dan kijk naar al die verwachtingsvolle kinderen, die gelukkig nog geen idee hebben van wat zich achter de schermen afspeelt, doet het bijna zeer. Een gewoon kinderfeest. Een feest waarbij je als kind mag hopen dat jij die aai over je bol krijgt, die hand met pepernoten of mee op de foto mag. Dat jij even bijzonder mag zijn en dat de Sint je heeft gezien. En sterker nog, soms weet hij van 'wiens je er ientje bent.'
En dan op de achtergrond een handgemeen tussen een groep kick-out zwarte Pieten of voorstanders van hen. Het moet toch niet gekker worden. Maar zaterdag is het tijd voor feest. Er even niet aan denken dat er misschien wel 'authentieke VOC-kruiden' zitten in de pepernoten, even er maar niet op letten of de Pieten roetvegen hebben of helemaal donker zijn en genieten van alle kleurrijke feestkleding van de Pieten en een geweldige Sint.
Alle nette Sint- en Pietenfeestkleding hangt al netjes in rijen op kleur en die goed geoliede organisatie de Hoftuinwinkeliers en Lollypop Entertainment bezorgen hele families weer de middag van hun leven.
Sinterklaasfeest, een feest van eeuwen terug, dat later weer is gaan leven. Omdat we diep in ons hart het goede in de mens zoeken, een beetje in sprookjes willen geloven en de saamhorigheid en warmte zo nodig hebben. Fijne Sint.