Het college van b&w gaat werken aan een kerkenvisie. | Foto: archief.
Het college van b&w gaat werken aan een kerkenvisie. | Foto: archief. Foto: Carin van der Spijk

Motie voor vergroenen van daken

politiek n Een motie over het vergroenen van daken is tijdens de Algemene Beschouwingen eveneens ingetrokken, maar dat gebeurt na een toezegging van wethouder Jacco Knape.

Met die motie stellen GemeenteBelangen, D66 en Fractie Smits, dat een 'groen dak bijdraagt aan waterretentie, luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, energiebesparing en biodiversiteit'. De partijen vragen het college te onderzoeken hoe de aanleg van groene daken gestimuleerd kan worden, bijvoorbeeld met subsidie. 'Een mooi initiatief', zegt wethouder Knape.

'Het wordt genoemd in de duurzaamheidsagenda, dus de motie is overbodig.' Ook een motie van Fractie Smits en D66 (gesteund door GemeenteBelangen en PvdA) over het collectief opwekken van zonne-energie wordt ingetrokken na een toezegging door wethouder Knape. Hij vertelt, dat de gemeente bezig is met onderzoek naar een energie coƶperatie.


Kerkenvisie belangrijk voor CDA

Ingezonden n CDA Katwijk. Het CDA kijkt tevreden terug op de Algemene Politieke Beschouwingen. De fractie heeft ingestemd met de begroting, die ondanks de grote tekorten in de jeugdzorg sluitend was.

Het college gaat ook werk maken van een kerkenvisie. CDA-raadslid Irene van der Plas is al sinds 2014 een warm pleitbezorger. 'Zuinig zijn op ons religieus erfgoed is belangrijk. Kerkgebouwen hebben een grote maatschappelijke waarde die gepaard gaat met veel gevoel, herinneringen en beleving. Fantastisch dat onze motie op zoveel steun van de andere partijen kon rekenen!'

De motie van het CDA om leerlingen uit het basisonderwijs, praktijkonderwijs en het speciaal onderwijs meer kennis te laten maken met democratische besluitvorming haalde het. Net als de oproep aan het college om na te gaan hoe een maatschappelijke diensttijd kan worden ingezet. Fractievoorzitter Barend Tensen: 'Jongeren kunnen hiermee op vrijwillige basis een bijdrage leveren aan de samenleving, nieuwe ervaringen opdoen en in contact komen met verschillende generaties. Goed voor de sociale samenhang.'