Bezuiniging op groenonderhoud wordt niet teruggedraaid

Politiek n Een amendement van PvdA, D66 en Fractie Smits om de eerder dit jaar afgesproken bezuiniging op het groenonderhoud terug te draaien, heeft het niet gehaald. Maar dat onderwerp komt ongetwijfeld aan de orde als de gemeenteraad het nieuwe groenbeleidsplan gaat bespreken.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De drie partijen dienden het dwingende verzoek vorige week donderdag in tijdens de Algemene Beschouwingen over de begroting 2020. Tijdens de bezuinigingsoperatie eerder dit jaar, besloot de raad akkoord te gaan met een 'taakstelling' van 97.500 euro per jaar op groenonderhoud.

Volgens de PvdA blijft er dit jaar geld over en kan dat gebruikt worden om de bezuiniging ongedaan te maken. 'Laten we dat bedrag beschikbaar houden. Het gaat er niet om, om dat geld extra in te zetten, maar om het beschikbaar te houden voor groen. Ik vraag niet om extra geld, maar om dat bedrag te reserveren', legt Matthijs van Tuijl (PvdA) uit.

'Ongedekte cheque'

'Wat u zegt, klopt gewoon niet', reageert wethouder Adger van Helden. 'Met dit amendement wordt wel degelijk meer geld gevraagd. Geld dat er nu niet is. We moeten niet nu een ongedekte cheque uitschrijven.'

De wethouder wijst er op, dat de financiƫle positie van de gemeente 'nog steeds een aandachtspunt is'.

De wethouder krijgt steun van meerdere partijen. 'We hebben eerder bezuinigingen afgesproken. Door dit terug te draaien, moet er dekking voor dat geld gevonden worden', vindt Ton de Vries van de ChristenUnie.

Hij verwijst daarnaast naar de precedentwerking. 'Hoe zouden de andere organisaties waar we op bezuinigd hebben het vinden als we nu terugkrabbelen.'

Van Tuijl is het niet eens met de redenatie van de wethouder en wil daar graag op een ander moment met de wethouder over doorpraten. Hij trekt het amendement in, omdat er onvoldoende steun is.