Een avondopenstelling van de Milieustraat is gewenst. | Foto: Archief-AvD.
Een avondopenstelling van de Milieustraat is gewenst. | Foto: Archief-AvD. Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Gemeenteraad wil ruimere openingstijden Milieustraat

raad n De openingstijden van de Milieustraat in 't Heen moeten verruimd worden, inclusief een avondopenstelling. Dat is de boodschap van de motie die Hart voor Katwijk (HVK) vorige week donderdag tijdens de Algemene Beschouwingen indiende.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De motie werd bijna unaniem aangenomen. Alleen Fractie Smits stemde tegen vanwege de toezegging van wethouder Corien van Starkenburg, dat er al aan gewerkt wordt.

'Veel mensen zijn overdag aan het werk en in het weekend biedt de gemeente maar een klein tijdslot', zegt Gijsbert Schrijvers van HVK. Door de openingstijden van de Milieustraat te verruimen kan 'het illegaal dumpen van (grof) afval en het onjuist scheiden van afval zoveel mogelijk' worden voorkomen.

'Daar zijn we al mee bezig', vertelt wethouder Van Starkenburg. 'Maar we moeten daarover afspraken maken met de gemeente Noordwijk.' De Milieustraat is van zowel Katwijk als Noordwijk.

HVK heeft, samen met Fractie Smits en SGP, nog een motie over afval: het plaatsen van volmelders in ondergrondse containers. Het college van burgemeester en wethouders wordt gevraagd daar onderzoek naar te doen. Niets is zo irritant als volle containers. Neem je je afval weer mee, of zet je het naast die containers? Vaak gebeurt dat laatste.

De motie wordt vervolgens met de kleinst mogelijke meerderheid aangenomen: 17 stemmen voor tegenover 17 stemmen tegen. De voorstemmen zijn van HVK, SGP, D66, DURF, GemeenteBelangen (GB), KiesKatwijk (KK) en PvdA.

De tegenstemmen zijn van CDA, ChristenUnie (CU), VVD en Fractie Smits. De laatste is mede-indiener van de motie, maar de toezegging van de wethouder is voldoende om uiteindelijk tegen te stemmen. 'Ik heb het volste vertrouwen in de wethouder', aldus Nelly Smits.

Vol en verstopt

Die aangenomen motie heeft wel wat van die van GB, CDA, Fractie Smits en SGP met het verzoek om in het nieuwe afvalinzamelplan 'uitgewerkte aandacht te geven aan het voortdurende probleem van afvalcontainers die vol op verstopt zijn op de milieuparkjes'. Ook bedoeld om overvolle of verstopte containers te voorkomen.

Van Starkenburg legt uit, dat de gemeente vanaf februari 'bezig is met diverse ingrepen'. Zo zijn er andere afspraken met de inzamelaars gemaakt, zodat de containers van maandag tot en met zaterdag geleegd kunnen worden. 'We hebben ook een bedrijf ingehuurd dat de meest drukbezochte parken bezoekt, soms wel twee keer per dag.'

Dat verzoek wordt aangenomen met 21 stemmen voor (GB, CDA, SGP, D66, HVK, KiesKatwijk en PvdA) en 12 stemmen tegen (CU, DURF, VVD en Fractie Smits).


Nieuwe toekomst Katwijk Marketing

De n raadsleden schreven twee weken geleden hun notitieboekjes vol tijdens de informatieve raadssessie over de toekomstscenario's voor Katwijk Marketing.

Ze werden ingelicht over de voortgang van het transitiejaar van Katwijk Marketing en het daarop aansluitende onderzoek. Vanavond krijgen de raadsleden nóg meer informatie, voordat ze de volgende keer hun mening daarover kenbaar gaan maken.

In december vorig jaar besloot de gemeenteraad om van 2019 een transitiejaar te maken voor Katwijk Marketing. Er zijn het afgelopen jaar verschillende scenario's onderzocht en het college van burgemeester en wethouders adviseert de raad om één daarvan verder te onderzoeken.

Dit gaat over de mogelijkheid om Katwijk Marketing te ontwikkelen tot een development-organisatie.