Kees bezig in zijn atelier. | Foto: Piet van Kampen.
Kees bezig in zijn atelier. | Foto: Piet van Kampen. Foto: Piet van Kampen

Beeldhouwer Kees Schoutens: 'Ik ben er door gegrepen'

n Van accountant tot kunstenaar

Creatief n Het knusse atelier achter zijn woning aan de Voorhouterweg ademt sfeer en rust uit. The place to be voor de 66-jarige Schoutens die zijn werkplek grotendeels zelf bouwde. De geur van hout is bij wijze van spreken te proeven. Enthousiast vertelt de beeldhouwer over zijn grote passie.

Door Piet van Kampen

Het kan verkeren in het leven. Tot een jaar of tien geleden was Kees nog werkzaam als accountant, maar op een gegeven moment hield hij het voor gezien. 'Het werk werd steeds meer gestuurd en er kwamen ook meer regeltjes, het was niet leuk meer. Tijdens een bijeenkomst met collega's kwam ik in contact met iemand uit Ravenstein en die heeft mij enthousiast gemaakt. Ik dacht niet dat ik creatief was en geloofde niet dat ik het zou kunnen, maar ik werd er door gegrepen', blikt hij terug, hoe een en ander is ontstaan. 'Eigenlijk wilde ik samen met mijn vrouw naar Friesland verhuizen. Maar toen het eerste kleinkind kwam besloten wij in Rijnsburg te blijven wonen en kocht ik deze kavel hier. Een mooie plek om te wonen en te werken'. Daarmee zegt de kunstenaar geen woord teveel want vanuit zijn atelier heeft hij een heerlijk ruimtelijk uitzicht op de omgeving en zijn mooie tuin.

Workshops

Schoutens werkt het liefst met materialen zoals speksteen en serpentijn. 'Maar hout vind ik ook leuk om mee te werken', geeft hij aan en de eigen gemaakte meubelen in het atelier zijn er de sprekende voorbeelden van. 'Allemaal hergebruikt, want hout moet je niet in de kachel stoppen', zegt hij met een fijne glimlach. Ik geef workshops en vind het leuk om mensen te ontvangen en iets uit te kunnen dragen', straalt Kees uit.

Hoe begint en kunstenaar aan iets waarvan hij het eindresultaat nog niet in beeld heeft? Schoutens: 'Je pakt gewoon een steen, je begint en denkt welke kant wil ik op? Zo ben je het eerste uur aan het worstelen', licht de beeldhouwer een tipje van de sluier op. 'Als mensen bij mij bezig zijn en ik zie dat zij iets gecreëerd hebben dan word ik daar blij van. Je kunt in kunstwerken vreugde, verdriet, gevoel en emotie tot uitdrukking brengen'. en en passant neemt Schoutens een van zijn kunstwerken ter hand om hier de betekenis van uit te leggen. Om de workshops kleinschalig te houden wil hij 4, maximaal 5 deelnemers tegelijk ontvangen om hen het meest optimaal te kunnen begeleiden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.beeldendetaal.nl.


Weer een AED geplaatst

Hartveilig n Opnieuw zijn er twee Aed's geplaatst en is de gemeente Katwijk voor 95% Hartveilig.

Dankzij de inzet van Rijnsburger Piet Heemskerk en de sponsoring van Ondernemers Vereniging de Claver is het mogelijk geweest om openbare Aed's in gebruik te nemen. Onlangs is er een geplaatst bij de Waterkers en afgelopen zaterdag aan de buitenzijde van Tuincentrum de Mooij aan de Noordwijkerweg. Wethouder Corien van Starkenburg was hierbij aanwezig. Zij liet weten dat het plaatsen van een AED niet alleen een zaak van de gemeente is, maar ook een taak van de samenleving omdat de eerste 6 minuten na een hartstilstand, cruciaal zijn om met een reanimatie te beginnen.

Stichting Katwijk Hartveilig biedt u deze mogelijkheid door het volgen van een cursus reanimeren, Aed bedienen voor slecht € 19,- bent u al gecertificeerd maar heeft zich nog niet aangemeld, doet u dat dan nu nog bij HartslagNu. Heeft u vragen over het plaatsen van een AED of over de reanimatiecursus neem dan contact op met Stichting Katwijk Hartveilig via 06-13051635 of www.katwijkhartveilig.nl. | Foto: pr.

Afbeelding