Jeroen Spruijt in de aanval tijdens Excelsior Maassluis-RBB. | Foto: Hans Heemskerk. Foto: Hans Heemskerk

3-3 gelijkspel in Maassluis

Excelsior kan weer niet winnen van angstgegner

Voetbal n Niet kunnen winnen van Rijnsburgse Boys is een obsessie voor Excelsior Maassluis. De laatste winstpartij tegen de angstgegner dateert van 2002. Daar kwam afgelopen zaterdag geen verandering in. Het werd 3-3 in Maassluis.

Vooral in de eerste helft maakten de beide teams er een spektakelstuk van. Tweemaal kwam Excelsior op voorsprong (1-0 en 2-1), maar beide keren trok Rijnsburg de stand weer gelijk. De vroege openingsgoal van de Maassluizenaren, al na acht minuten, dankzij een direct genomen vrije trap van Daan Blij wegens een duwtje van Jeroen Spruijt, werd binnen het kwartier geneutraliseerd door Dani van der Moot, die koelbloedig zijn zevende seizoentreffer (in zes duels) liet aantekenen, dit keer op aangeven van Anthony van Dongen. Vier minuten later was het alweer 2-1 door de sterke aanvaller Jeremy Moreno, die profiteerde van een zeldzaam slippertje van aanvoerder Thomas Bakker.

Scheidsrechter De Kock

Maar Rijnsburg bleef voetballen en dat werd in de slotfase van de eerste helft beloond. Eerst was het Bram Ros die, op aangeven van de sterk spelende Jaïro Schet, via een tegenstander raakschoot: 2-2. En op slag van rust was hij nogmaals doeltreffend, nu na goed voorbereidend werk van Van der Moot.

Bij diverse goals was er in beide kampen veel te doen rondom scheidsrechter De Cock. Bij de 1-0 van Maassluis zag hij niet dat er spelers van de thuisploeg in de Rijnsburgse muur stonden, terwijl dat sinds de spelregelwijziging van deze zomer niet meer is toegestaan. De 1-1 van Van der Moot zou volgens Excelsior buitenspel zijn geweest en voorafgaand aan de 2-3 zou Van Dongen zijn tegenstander hebben weggeduwd. Bovendien schreeuwde de thuisploeg halverwege de eerste helft om een penalty en een rode kaart voor Masies Artien, die op de rand van de zestien (maar wel erbuiten) een overtreding maakte.

Mede hierdoor was met name de eerste helft spectaculair. Na de thee was dat wat minder. Geel-zwart beperkte zich tot het verdedigen van de voorsprong en vond geen enkele opening meer in de defensie van de thuisploeg. Vooral jammer was dat Rijnsburg het hardnekkig bleef proberen met hoge ballen, die een gemakkelijke prooi waren voor de lange doelman Van Leeuwen.

Maximaal resultaat

Excelsior voetbalde wel, maar ook in het Rijnsburgse doelgebied waren uitgespeelde kansen schaars. Uit een hiervan was het wel raak toen de handige Omar Ali halverwege de tweede helft een harde schuiver over de grond produceerde die voorbij doelman Van der Meer in het hoekje verdween: 3-3. Daarna creëerde de thuisploeg nog twee grote kansen, maar die gingen tot opluchting van de Rijnsburgse aanhang naast. Zodoende bleef het 3-3 en dat was eigenlijk wel het maximale resultaat voor de Uien.

Omdat meer ploegen in de top van de ranglijst punten verspeelden, schuift de bovenste helft van de ranglijst steeds dichter naar elkaar toe. Rijnsburg staat vijfde op drie punten achterstand van koploper IJsselmeervogels.

Zaterdag kan Rijnsburg een poging wagen om weer een of meer plaatsen op te schuiven, maar dan moet het in Haarlem winnen van nummer vier Koninklijke HFC. En laat dat nou net een club zijn waarvan Rijnsburg nog niet heeft kunnen winnen in twee seizoenen tweede divisie…

Angst lijkt te regeren: UVS - Valken'68 0-0

Voetbal n Wie had verwacht dat koploper UVS vol voor de periodetitel zou gaan, kwam bedrogen uit. Een compact op eigen helft teruggetrokken UVS liet Valken'68 het initiatief.

Waren het de zenuwen, was het angst of was het tactiek? Het bleef de hele middag karig van UVS kant. De eerste 25 minuten liet Valken'68 aardig voetbal zien. Er waren niet echt grote kansen, maar het had met rust zomaar 0-1 kunnen staan. De steekbal van Matthijs de Mooij op Marc Langeveld leverde wel een grote kans op.

Door de benen van keeper Kevin Wassenaar rollend verdween de bal net aan de verkeerde kant van paal op. Een mooi gekruld afstandsschot van Matthijs de Mooij, met zijn linker nog wel, eindigde helaas bovenop de kruising. Rust 0-0.

De tweede helft begon aanvankelijk met eenzelfde spelbeeld. Een actie van linksbuiten Samet Arikan had in de 48e minuut de 0-1 moeten zijn. Moeten zijn omdat de bal volgens velen over de doellijn was; echter de scheidsrechter had het van zijn standpunt niet kunnen zien of waarnemen.

Door voetballen dus.

Een rode kaart in de 56e minuut voor UVS speler William van Vliet, sprong met de elleboog te hoog in bij een kopduel met Arjan Haasnoot, gaf Valken'68 de mogelijkheid om meer de aanval te gaan zoeken in het laatste halfuur van de wedstrijd. Echter hier leek ook de angst te reageren. Bijna continue bleven er vier Valken'68 spelers achterin hangen tegenover 1 UVS aanvaller. In plaats van de man meer uit te buiten en/of aanvallend te wisselen, leek men beducht op die ene uitval die al zo vaak in het verleden in het nadeel van Valken'68 uitviel. Een logische 0-0 was wat restte. Wateringse Veld was de lachende derde, zij konden met de overwinning tegen Te Werve uit de eerste periodetitel binnen halen.

Zaterdagmiddag 23 november 2019 speelt Valken'68 thuis tegen Te Werve, aanvang 14:30 uur.
| Foto: S. de Mooij.