Valkenburg's Harmonie werkt aan de toekomst

Stemmen n Onlangs heeft Valkenburg's Harmonie een mooi bedrag van € 2.000 toegezegd gekregen van de Wijkraad Valkenburg.

Dit bedrag zal worden besteed aan instrumenten en muziekles voor de leerlingen van de groepen 4 en 5 van CBS De Burcht en OBS De Dubbelburg. Hiermee kan Valkenburg's Harmonie een bijdrage leveren aan lokaal muziekonderwijs in algemene maatschappelijke zin en uiteraard ook op termijn de aanwas van eigen spelende leden. Daarnaast is Valkenburg's Harmonie genomineerd voor het Wensenfonds van Rabobank Leiden-Katwijk. Een bijdrage uit dit fonds zou ons financieel kunnen helpen om muziekbeleving nader invulling te geven. U kunt op ons stemmen. Zie voor de genomineerden en de voorwaarden de hieronder weergegeven webpagina: https://www.dichterbijleidenkatwijk.nl/blog/algemeennieuws/bericht/toon/rabobank-wensenfonds-de-genomineerden-zijn-bekend-21005/


Meer doen tegen armoede

Een n stichting Urgente Noden, een Perspectieffonds en Vaste Lasten Pakket. Die middelen worden onderzocht om armoede in Katwijk tegen te gaan. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft vorige week donderdag tijdens de Algemene Beschouwingen moties daarover aangenomen.

Het CDA verzoekt, samen met PvdA, GemeenteBelangen en Fractie Smits, het college van burgemeester en wethouders om onderzoek te doen naar Stichting Urgente Noden (SUN).

Zo'n SUN verleent financiële steun aan mensen die geen beroep (meer) kunnen doen op een uitkering of andere wettelijke regeling.

Volgens de indieners van de motie is zoiets nodig, omdat 'in Katwijk ruim 2.500 huishoudens met financiële problemen te maken hebben of daarin dreigen te komen'.

De motie wordt met 27 stemmen voor en 6 stemmen tegen aangenomen. Naast de indieners gaan ook ChristenUnie, D66, DURF, KiesKatwijk en SGP akkoord. Hart Voor Katwijk en VVD Katwijk zijn tegen.

Schulden overnemen

De PvdA komt, samen met Fractie Smits, CDA en DURF, met de motie voor een Perspectieffonds en Vaste Lasten Pakket. Hard nodig om de armoede aan te pakken, want de PvdA heeft hogere cijfers over armoede. 'Bijna 4.000 huishoudens in Katwijk behoren tot de risicogroep om in financiële problemen te komen', staat in de motie.

Met het Perspectieffonds neemt de gemeente schulden over. 'Bijvoorbeeld van jongeren, waarbij er tegenover staat dat ze bereid zijn een opleiding te volgen of vrijwilligerswerk te doen', legt Matthijs van Tuijl van de PvdA uit.Het Vaste Lasten Pakket zorgt ervoor dat betalingen voor vaste lasten centraal geregeld worden en dat mensen eerste hulp krijgen bij achterstanden. Wethouder Adger van Helden 'omarmt de moties'. 'We gaan wel toetsen of het past.' De moties worden volgend jaar betrokken bij de evaluatie van het armoedebeleid.