De kruithuisjes gezien vanaf Rijnsburgerweg Voorhout. | Foto: CvdS.
De kruithuisjes gezien vanaf Rijnsburgerweg Voorhout. | Foto: CvdS.

Arbeidsmigranten in kruithuisjes

Aan n de Hoogeweg 28B in Rijnsburg staan vier voormalige defensiegebouwen, in de volksmond kruithuisjes genoemd.

De eigenaar daarvan, die de gebouwen heeft gekocht van defensie en in gebruik heeft, gaat die verbouwen voor huisvesting voor arbeidsmigranten. De eigenaar heeft daarvoor bij de gemeente vergunning aangevraagd en gekregen.

Het is de bedoeling om de vier gebouwen op te delen in 20 units voor kamerverhuur. Drie gebouwen worden opgedeeld in zes kamers met een bed; het vierde gebouw in twee kamers met beiden een bed.

De bouwkundige wijzigingen zijn vooral in de panden zelf, maar er zijn ook 'esthetische wijzigingen' die aan de buitenkant zichtbaar zijn.

Verder komt er op het buitenterrein de mogelijkheid voor parkeren van auto's en fietsen 'op eigen terrein'. Omdat het buitenterrein omsloten is door kassenbouw en sloten, is de inrichting van het stuk grond op stedenbouwkundig niveau voor de omgeving nauwelijks relevant, meldt de 'Goede Ruimtelijke Onderbouwing' (GRO), die bij de vergunningsaanvraag is gevoegd.

In de gemeentelijke Woonvisie 2015-2019 wordt ingezet op ruimtelijk faciliteren en realiseren van 500 bedden voor arbeidsmigranten. Dat maakt dit plan volgens de GRO 'zeer wenselijk'. Realiseren van huisvesting is de verantwoordelijkheid van de werkgevers van arbeidsmigranten. De taak van de gemeente is om initiatieven voor het realiseren van huisvesting voor deze groep planologisch mogelijk te maken', aldus de woonvisie.


Geen kinder-burgemeester

Politiek n DURF diende vorige week donderdag bij de Algemene Beschouwingen van de gemeente een motie in om een kinderburgemeester aan te stellen. Maar DURF stond alleen in die wens. De motie werd afgewezen.

DURF wil met een kinderburgemeester scholieren meer kennis laten maken met de lokale politiek.

'Een kinderburgemeester wordt gekozen uit kinderen in een gemeente en dat deze in haar/zijn rol als ambassadeur met de burgemeester mee kan naar bijzondere bijeenkomsten en bezoeken, zoals de intocht van Sinterklaas, koningsdag en de opening van een nieuwe school', staat in de motie.

De rest van de gemeenteraad voelt er niets voor. 'Kinderen moeten op tijd naar bed, hun bordje leegeten en met twee woorden spreken. Dus geen kinderburgemeester', grapt Jaap Haasnoot van KiesKatwijk.


Sleutel voor huurders Bougainville

wonen n Vorige week hebben de eerste huurders hun sleutel ontvangen van hun appartement in Bougainville te Rijnsburg.

Na Fuchsia, Amarant, Egelantier, Dahlia en Calla is met plandeel Bougainville het project De Bloem afgerond. De Bloem, gebouwd door De Raad Bouw, is een ode aan de voormalige bloemenveiling Flora die voorheen op dit terrein was gelegen.

Er is in Bougainville voor ieder wat wils: 87 appartementen van diverse afmetingen, 4 riante penthouses en 18 eengezinswoningen.

Iedere woning is nagenoeg nét even anders en dat maakt wonen in De Bloem zo uniek.

Er zijn nog slechts een aantal woningen beschikbaar. Kijk voor meer informatie op www.woneninbougainville.nl of neem contact op met De Raad Makelaars: 071-4051500.
| Foto: pr.

De eerste huurders voor hun appartement in Bougainville. | Foto: pr.