Tijdens de wandeling is het genieten van de natuur en krijgt u informatie over het heden en verleden met de focus op water. | Foto: pr.
Tijdens de wandeling is het genieten van de natuur en krijgt u informatie over het heden en verleden met de focus op water. | Foto: pr. Foto:

Wandeling langs bijzondere 'waterpunten'

Katwijk heeft een bijzondere band met het water, hoogheemraadschap van Rijnland en drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea ook. Om die relatie in beeld te brengen, hebben deze partijen en prof. dr. Jan de Lange van RingPark Katwijk een wandeling uitgezet langs een aantal bijzondere 'waterpunten'. Onlangs is de wandeling officieel in gebruik genomen tijdens de 'Week van Ons Water'.

De WaterLoop toont de geschiedenis van Katwijk en het water in 10 kilometer wandelplezier. De route start op de boulevard bij het kustwerk Katwijk en loopt o.a. door de duinen en langs de Rijn. De wandelroute is gratis verkrijgbaar bij het VVV, Kon. Wilhelminastraat 9, Katwijk, De Tapuit, bezoekerscentrum van Dunea in Meijendel, Wassenaar en kiosk 'Onder de Watertoren, Pompstationsweg 353, Den Haag.

en doet o.a. de volgende hoogtepunten aan. De watertoren - een landmark voor Katwijk - is één van de oudste in Nederland en wordt nog steeds gebruikt. Een ander topmonument is het Boezemgemaal Katwijk, ook wel het Koning Willem-Alexander gemaal genoemd. Essentieel in de strijd tegen het water en als enige boezemgemaal maalt het direct uit op de Noordzee, een bron van weelde voor de vissers en de toeristen. Maar ook de reden dat Katwijk een uniek verdedigingsbouwwerk heeft tegen de dreiging van die zee: Kustwerk Katwijk.

Verbindende route

De waterwandeling is een van de activiteiten die voortvloeit uit de Strategische Samenwerking Katwijk, waarin Rijnland, Dunea en de gemeente Katwijk samen optrekken in een aantal watergerelateerde onderwerpen. Tegelijkertijd zijn ze allen partners in Nationaal Park Hollandse Duinen. De samenwerking die partijen en ook beheergebieden met elkaar verbindt. Staatsbosbeheer is ook aangesloten omdat de wandeling door hun gebied gaat. Met de WaterLoop willen de betrokken partners mensen uitnodigen te genieten van de natuur en informeren over het heden en verleden met de focus op water.