De provinciale Noordwijkerweg komt in handen van de gemeente Katwijk. | Foto: CvdS.
De provinciale Noordwijkerweg komt in handen van de gemeente Katwijk. | Foto: CvdS. Foto:

Gemeente neemt N449 over

Noordwijkerweg n De gemeente Katwijk heeft met de Provincie Zuid-Holland overeenstemming bereikt om de N449 over te nemen. Het eerste verzoek dateert al uit 2004. Toen heeft de gemeente Rijnsburg een principe besluit genomen voor een wijziging van de bebouwde komgrens van de N449.

Met dit akkoord koopt de gemeente Katwijk nu ook 2 percelen grond, waarop het onbemande tankstation is gevestigd. Lees verder op pagina 3.

In het kader van de Wet Herverdeling heeft de Provincie aangegeven dat wegen binnen de gemeentelijke bebouwde kom zoveel mogelijk bij de gemeente in beheer, onderhoud en eigendom moet zijn. Gebruikelijk is dat wanneer een provinciale weg of een gedeelte daarvan een meer lokaal karakter krijgt, deze weg geheel of gedeeltelijk om niet in beheer en onderhoud én ook in eigendom wordt overgedragen aan de betreffende gemeente.

Met het overdragen van de Noordwijkerweg aan de gemeente Katwijk komt het onderhoud en dus ook de onderhoudskosten bij de gemeente terecht.

Met deze deal ontvangt de gemeente Katwijk een eenmalige vergoeding van de provincie van € 1.340.685,-- ten behoeve van uitvoering van groot onderhoudsmaatregelen aan de N449. Dit bedrag stort de gemeente in de pot 'reserve wegen'. Momenteel wordt er gewerkt aan een uitvoeringsplan van de reserve wegen. De overname van deze weg betekent overigens een vergroting van het areaal wegen van de gemeente Katwijk. En dus op langere termijn ook een stijging van de jaarlijkse storting in de genoemde pot 'reserve wegen'.

Het laatste stukje van de Lageweg (tussen op-afrit N206 en de rotonde) wil de Provincie van de gemeente Katwijk overnemen, omdat de provincie de N206 met op- en afritten in beheer en onderhoud heeft. Zo ontstaat er een meer eenduidige verdeling van taken en verantwoordelijkheden tussen de gemeentelijke en provinciale wegbeheerder.