Vitaal

De wintertijd gaat dit weekend in. Donkere, kille dagen staan voor de deur. Met meestal veel wind en regen. Ik ga steeds meer begrijpen waarom mensen naar warmere oorden trekken om de koude donkere maanden in Nederland te overbruggen. Het Spaanse Marbella aan de Costa del Sol is zo'n oord waar je veel Nederlandse senioren tegenkomt. Samen met een vriendin verbleef ik vorige week een paar dagen in deze Spaanse kustplaats. Voor de tweede keer deed ik hier mee aan de Marbella 4Days Walking Experience. Vier dagen 30, 20 of 10 kilometer wandelen langs de mooie kustlijn en het redelijk groene binnenland. En dit onder omstandigheden van gemiddeld 25 graden en een strak blauwe lucht. De Bougainvillea in allerlei kleuren bloeit er nu nog volop. Het bergachtige landschap maakt deze vierdaagse best pittig. Een stevige klim wordt wel altijd beloond met een schitterend uitzicht. Of een view op de kustlijn, of een mooi dal waarin de witte dorpjes een idyllisch aanblik opleveren.

De organisatie doet er alles aan om het de wandelaars naar de zin te maken. Ook na afloop is er de nodige gezelligheid op het start-finish plein. Met een heerlijk verkoelend drankje en muziek. Alle tijd om met mede wandelaars de dag door te nemen. Zoals met de dames die we elke ochtend tegenkwamen bij het ontbijt. Hiervoor waren we vaste klant bij de plaatselijke bakker. Een goed lopende brasserie waar je vanaf 8.00 uur 's ochtends al heerlijke broodjes kon bestellen, en 's avonds om half 11 nog iets hartigs.

Met sommige wandelaars krijg je een band. Gewoon omdat je ze tijdens de route steeds weer tegenkomt. Opvallend waren de twee meiden uit Tilburg. Die 'zachte G' zorgde natuurlijk toch al voor de nodige herkenning. Tien jaar jonger dan wij en eventjes weg uit hun drukke bestaan. De een had thuis een varkensboerderij, gerund door haar man en zoon. 'Nee zij hebben geen tijd om actie te voeren. Dat doen anderen maar voor ons, zij gaan gewoon aan het werk'. Of de toevallige ontmoeting met een dochter en haar ouders van 81 jaar. Wat kan je in 5 km wandelen veel van elkaar aan de weet komen. Ik liep met vader op. Hij vertelde trots over zijn gezin en voormalige werk. Hij keek er naar uit dat een paar dagen later zijn zoon ook even tijd maakte om hen te bezoeken. 'Hij is sportverslaggever bij Foxsports en heeft het in de weekenden altijd druk. Ken je Toine ook?' Maar natuurlijk…..Loop ik toch opeens met de vader van Toine van Peperstraten te kletsen. Even later drinken we met elkaar een kop koffie en laat vader een foto zien van het insta account van Toine. De ouders en hun zoon, die daar onder meldt: 'Met vitale oudjes #trots # gezegend'. Het echtpaar Van Peperstraten is de rest van de wandeldagen in mijn gedachten meegelopen. Wat heerlijk als je op deze leeftijd dit allemaal nog kan doen. Een voorbeeld hoe je oud kunt worden. Als het je is gegeven.

Houdoe.