Het is leuk om met elkaar te handwerken. | Foto: pr.
Het is leuk om met elkaar te handwerken. | Foto: pr. Foto: pr

Handwerken voor een goed doel

Creatief n Wekelijks komen een aantal dames bijeen om samen te handwerken.

Zij doen dit al jaren in het tuinhuis van familie Heemskerk, aan de Vliet N.Z. Het is gezellig om met elkaar hiermee bezig te zijn'. De bekende 'oranje deurkransen' die je vooral tijdens festiviteiten van de Oranje Vereniging in het dorp ziet, zijn gemaakt door deze handwerkclub.

Een van de dames van de handwerkclub heeft een nicht die zich inzet voor een project in Afrika namelijk Stichting Indlu Yethemba. Vorige week was zij, Hettie Bloem in Rijnsburg en hield een lezing over het werk van haar stichting in Zuid-Afrikaanse Ga-Nala, vroeger bekend als Kriel. Deze bijeenkomst werd gehouden in de zaal van de Chr. Gereformeerde Kerk aan de Oegstgeesterweg.

Stichting Indlu Yethemba betekent 'huis van hoop', en is in 2005 opgericht. Verpleegkundige Hetty is begonnen in een kinderhuis. Op een dag liep ze door de township en kwam ze er achter dat ook Kriel geteisterd wordt door de ziekte Aids. Nog steeds is er onvoldoende erkenning onder de bevolking, te weinig voorlichting en openheid. Nu geeft Hetty, samen met haar partner Tjeerd leiding aan een team van lokale mensen. Ze bereiken de mensen vanuit hun cultuur. Taboes worden doorbroken en grenzen worden verlegd. Langzaam komt er een opening om HIV/Aids bespreekbaar te maken.

'Het was leuk om Hetty te ontmoeten en haar te horen vertellen over het project', aldus een van de dames van de handwerkclub.