Presentatie over het Merovech Park in De Horn.| Foto: Piet van Kampen.
Presentatie over het Merovech Park in De Horn.| Foto: Piet van Kampen. Foto: Piet van Kampen

Jaarvergadering vereniging Genootschap Oud Rijnsburg

n Merovech Park wordt mooie plek in De Horn

Ontwikkelingen n Tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering van deze voor het dorp bijzondere vereniging werd de balans van afgelopen jaar opgemaakt. Niet alleen de financiële kant maar ook andere feiten en ontwikkelingen werden tegen het daglicht gehouden. De grote zaal in de Voorhof was vorige week woensdagavond goed gevuld, en ook nieuwe gezichten met name uit de wijk De Horn gaven acte de présence.

Door Piet van Kampen

Voorzitter Teuntje van Delft herdacht in haar openingswoord de ontvallenen, refereerde aan de heropening van het Mausoleum, het bezoek van de commissaris van de Koning Jaap Smit en dat er de afgelopen jaren mooie projecten zijn gerealiseerd.

De Open Monumentendag werd goed bezocht en er konden weer nieuwe leden voor de vereniging worden ingeschreven. Ook vanuit de wijk De Horn waar een Merovech Park wordt aangelegd. 'Over deze wijk werd veertig jaar geleden al gesproken en er zijn diverse vondsten gedaan', wist de voorzitter te melden. 'Wij zijn trots op deze plek. Ook trots op onze vereniging die er is om de rijke historie van ons dorp door te geven'.

Leden

Financieel ging het niet helemaal voor de wind. Tegenvallende inkomsten uit het Museumbezoek zijn hier debet aan. Dit kon in mindering op de reserves worden gebracht die er gelukkig zijn, waardoor de vereniging financieel gezond is. Positief is dat door ledenwerving het aantal weer boven de 600 is opgelopen. Een tekort echter vormt het aantal vrijwilligers die er nodig zijn voor het veertig jaar bestaande Rijnsburgs Museum, anders komt dit in gevaar en zijn er steeds minder openingstijden. In 2020 het jaar waarin 75 jaar bevrijding zal worden gevierd is er in het museum een expositie die hiervan in het teken zal staan. Ook zullen er bezoeken aan de basisscholen worden gebracht om over de Tweede Wereldoorlog te vertellen.

Over de zomeravondwandelingen van dit jaar was de GOR zeer tevreden. 'Het was weer volle bak', blikte secretaris Henk Westra voldaan terug.

Merovech Park

Met name de bezoekers uit de nieuwe woonwijk De Horn waren benieuwd hoe de plannen voor het Merovech Park en de aangrenzende plek waar de molen De Vlinder heeft gestaan eruit zien. Waar ooit de molen stond (het waren er door de eeuwen heen twee achtereen op dezelfde plek) zijn in een cirkel delen van het fundament blootgelegd en rondom is er een muurtje gebouwd met zitgelegenheid.

Vereniging financieel gezond maar tekort aan vrijwilligers

Marcel Eekhout van Parklaan Architecten toonde ook beelden met vondsten uit de graven waar nu ook waarschijnlijk nog restanten van lichamen diep onder de grond liggen. Grote kralen in allerlei vormen en kleuren zullen in het nieuwe park herinneren aan de vondsten. Niveauverschillen accentueren het middengedeelte. Geselecteerde bomen en planten zullen midden in de woonwijk een groene oase van rust vormen. Er zullen informatieborden bij de entree worden geplaatst en…. er komen ook een paar fitnesstoestellen.

Kortom, een mooie plek in een mooie nieuwe woonwijk. IJs en weder dienende zal het park in april 2020 gereed zijn.


Challenge Noordkaap voor goed doel

Vervolg n Voorpagina.

'We betalen alles zelf, de overnachtingen, het eten en noem maar op', benadrukt Pieter, die nu al enthousiasme uitstraalt.

Aan de deelname zit een achterliggende gedachte en dat is om middels sponsoring geld te genereren voor een goed doel. Dat de keuze op het donatiefonds van de Sint – en Pietenactie in Katwijk viel is niet zo verwonderlijk. De eigenaar van de Beslagkom aan de Zwaaikom heeft een goede band met de stichting opgebouwd. Jaarlijks worden er bijdragen gedoneerd en presentjes uitgedeeld aan de deelnemers van de 'Lichtjesavond'. Ook worden er in deze horecagelegenheid de cheques voor verenigingen en instanties namens de Sint- en Pietenactie uitgereikt. 'Ik steun deze stichting daarom graag. Het is maatschappelijk en kindvriendelijk en daar heb ik affiniteit mee', geeft Pieter aan waarom er voor dit lokale goede doel is gekozen. Inmiddels is er ruim 3000 euro binnen en er wordt gehoopt op meer. In de Beslagkom worden er speciale menu's geserveerd waarvan er € 2,50 naar het fonds gaat. Elke bijdrage vanuit het bedrijfsleven of bevolking is welkom en kan worden gestort via www.noordkaapchallenge.com.

Belangstellenden kunnen de ervaringen van het enthousiaste echtpaar dagelijks volgen op Facebook DeBelsagkomNoordkaap.