Louis van Schie, Marteke Makkenze en Caroline Koiter gingen een maand op Plastic Dieet. | Foto: pr
Louis van Schie, Marteke Makkenze en Caroline Koiter gingen een maand op Plastic Dieet. | Foto: pr Foto: pr

Een maand op Plastic Dieet

n Met eigen trommeltjes en glazen potten om boodschappen

Uitdaging n Caroline Koiter en Marteke Makkenze van het Natuurcentrum Katwijk daagden Louis van Schie van Jutters Katwijk, Stichting Coast Busters en Straatjutters Katwijk uit om samen deel te nemen aan het nationale Plastic Dieet.

Dat houdt in dat je een maand probeert om geen producten te kopen in wegwerp plastics (single use plastics). De drie blikken in dit artikel terug op het Plastic Dieet.

'Louis is altijd alert, maar wist dat het een bijna onmogelijk opgave zou worden. Onvoorbereid boodschappen doen, is verleden tijd. In een reguliere supermarkt is de keuze beperkt, lokaal bij de middenstand aankomen met je eigen trommels en bakjes is in het begin even vreemd, maar went al snel.

Alle drie waren we het beginnersstadium gepasseerd door nergens meer plastic zakjes aan te nemen. Plastic bestek, rietjes, bekers, borden zijn niet in de huizen van Koiter, Makkenze en Van Schie te vinden. Als we op pad gaan, gaat de eigen bidon mee. We kiezen zoveel mogelijk voor glas en blik verpakking in plaats van plastic. En gebruiken losse thee in plaats van theezakjes (die microplastics kunnen afgeven). Afwasborstels zijn van hout en tandenborstels van bamboe. In de badkamer staan kartonnen wattenstaafjes.

De dieetmaand gaf uitdagingen, tijdgebrek en gemak zijn daarbij de grootste valkuilen. Juist doordat je een maand in het teken stelt van een Plastic Dieet, ben je bewuster en ga je net een stapje verder. Dus waar lagen de vervolgstappen deze maand? Louis kocht het boek 'Zero Waste Project' van Nicky en Jessie Kroon, een zeer inspirerend boek met heel veel tips. Het gaat erom dat je je lifestyle (geleidelijk) aan aanpast. Iedere keer iets nieuws oppakken en daar een gewoonte van maken. En zo gingen alle drie aan de slag.

Bij de bakker werd vragen om een papieren zak (plastic was al verbannen) vervangen door brood direct in katoenen tas te doen en thuis gelijk in te vriezen. Het schuursponsje (geeft microplastics af) werd vervangen door een kokos sponsje.

Er gaan standaard eigen trommeltjes en/of glazen potten mee bij het boodschappen doen, zodat we in de winkel en op de markt kunnen vragen om producten daar in te doen. Eén marktkoopman maakte het bont door te reageren dat ze het probleem naar hem verlegden; nu moest hij extra moeite doen.

Pakken sap werden vervangen door biologische sap in flessen. Sperziebonen, fruit, etc. gingen in een netje. Diepgevroren groenten wordt niet meer in plastic gekocht, maar in de kartonnen verpakking

Voor kaas ging de kaasdoos mee of een bijenwasdoek. De tube tandpasta werd vervangen door tandpasta in een glazen potje of tabletten.

De voorraad schoonmaakmiddelen, shampoo, etc. in plastic maken we eerst op. Louis maakte met Marseille zeep zelf in no-time anderhalve liter handzeep. Van hetzelfde product kun je allesreiniger en wasmiddel maken. Baking soda is een wondermiddel voor tientallen dingen, onder andere als afvoer ontstopper.
In een wasmachine komen per wasbeurt ontzettend veel vezels los. Fleece is een boesdoener, omdat dit microplastics veroorzaakt. Nieuwe kleding geven meer vezels vrij dan oudere kleding. Verminder of stop met gebruik van fleece en doe lang met je kleding of koop tweedehands.

Moeilijk (als je geen veganist bent) is een alternatief te vinden voor de zuivelpakken waar plastic doppen op zitten en waarvan ook de binnenkant met plastic bekleed is. Waar zijn nog flessen te koop? Daar moet je echt naar op zoek.

Iedere dag was het weer een uitdaging om zo weinig mogelijk producten verpakt in plastic te kopen. De hoeveelheid plastic is inmiddels al verminderd, maar kan zeker nog beter. Het gezin van Caroline wist de hoeveelheid plastic te halveren deze maand. Maar de echte uitdaging gaat nu beginnen, volhouden om bewust de tijd te nemen voor minder plastic.'