De griepprik

Vanaf oktober geven de huisartsen in Nederland weer de griepprik aan veel mensen. Door de WHO (World Health Organisation - Wereldgezondheidsorganisatie) wordt ieder jaar bepaald wat de samenstelling van de griepprik moet zijn. Het griepvirus verandert elk jaar. Daarom is het van belang u jaarlijks opnieuw te laten vaccineren als u een oproep krijgt van de huisarts. Veel mensen verwarren een zware verkoudheid al gauw met de griep.

De verschijnselen van de griep zijn:

* Koorts en koude rillingen

* Hoesten

* Een pijnlijke keel

* Verstopte neus

* Moeheid en zwakte

* Spierpijn



De griep begint meestal plotseling met hoge koorts en koude rillingen. Alles doet pijn, het hoofd, keel, armen en benen. U transpireert veel en bent zeer moe.

Meestal duren deze verschijnselen een dag tot maximaal een week. Mensen die in ieder geval een griepprik zouden moeten krijgen worden opgeroepen door de huisarts. Sommige mensen die tot deze risicogroepen behoren, vinden het niet nodig om een griepprik te krijgen omdat ze altijd gezond zijn.

Gezien de ernstige gevolgen die een griep kan hebben op het lichaam, worden zij toch geadviseerd de griepprik te halen. De griepprik kan wel bijwerkingen hebben, maar deze zijn niet ernstig. Hoewel er meer onderzoek nodig is naar de werkzaamheid, is het advies nog steeds voor alle risicogroepen zoals mensen vanaf 60 jaar en mensen met diabetes en astma om zeker de griepprik te nemen.

Krijgt u toch de griep?

Bij uw Apotheek Rijnsburg kunnen wij u verder adviseren over welke pijnstillers, keeltabletten en hoestdrankjes u het beste kunt gebruiken.

Hierbij houden wij natuurlijk ook rekening met de geneesmiddelen die u eventueel al gebruikt.

U bent altijd welkom bij uw Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaaf 9, 071-4079114.