De chauffeurs voor de trucks met hulpgoederen in Oekraïne.
De chauffeurs voor de trucks met hulpgoederen in Oekraïne. Foto: pr

Grote dankbaarheid in Oekraïne voor Werkgroep de Ruyter

Oekraïne n Het jaarlijkse grote transport van Werkgroep de Ruyter is inmiddels weer veilig terug in Rijnsburg.

Vrijdagochtend 4 oktober jl. begon in alle vroegte deze bijzondere reis naar Oekraïne. Voor het vertrek werden de chauffeurs bemoedigd door dominee Den Butter met de woorden van Psalm 121: 'De Heer is je bewaarder'.

onderweg

Vervolgens vertrok een viertal grote trucks gevuld met veel hulpgoederen, zoals kleding, speelgoed, school- en ziekenhuismeubilair, vanaf het Burg. Koomansplein. De mannen: Bram de Mooij, Willem-jan van Egmond, Cees de Mooij, Jan van Egmond, Jan van der Vijver, Jan Lindhout, Jacob de Mooij, André Vianen, Jan Heemskerk en Piet van der Kwaak waren gespannen zoals voor elke rit, maar hadden er veel zin in.

Zondagochtend 6 oktober werd de grens met Oekraïne bereikt. Nadat alle douane formaliteiten waren afgehandeld kon de reis voor 3 van de 4 vrachtwagen om 16.00 uur worden vervolgd om via Lviv de uiteindelijk eind bestemming Shepetivka te bereiken. Helaas moest een van de auto's de groep verlaten wegens een probleem met het kenteken waardoor deze niet Oekraïne binnen mocht.

Gelukkig is er voor deze vrachtwagen een los locatie in Hongarije gevonden waar vervolgens de goederen met kleine auto's de grens met Oekraïne konden worden overgebracht.

Dankbaar

Na een goede nachtrust werd de volgende dag gevuld met het rijden en lossen van de vrachtauto's. Dit werd gedaan onder leiding van de Oekraïense Nina en haar team (Het Inspiration centre, www.inspirationcentre.org). Zij is zo dankbaar voor het werk van Werkgroep de Ruyter.

Dit verwoorde zij als volgt: 'Ik wil dat je mensen ontmoet die de wereld veranderen! Ik wil gewoon zeggen: Bedankt! Jullie oefenen je christelijke liefde uit in daden en het is zo een vreugde om jullie hierbij te helpen en een kleine zegen te zijn in de grote daden: humanitaire hulp bieden aan mensen in Oekraïne! Jullie zijn geweldige jongens die hun vakantie doorbrengen in Oekraïne ... rijden op onze wegen en werken hier tot middernacht.... maar altijd met een grote glimlach op hun gezichten. We wensen jullie dan ook een goede reis terug naar huis! En stuur onze groeten naar je families die je laten gaan. We kijken ernaar uit je weer te zien.'

Op de terugreis moesten de mannen 9 uur wachten om Polen in te mogen. Vervolgens werd de reis voorspoedig vervolgd en kwamen de mannen gezond en wel en met een bijzondere herinnering eind vorige week weer terug in Rijnsburg.
| Foto: pr.