Sterke pijnstillers

Oxycodon is een geneesmiddel met een zeer sterke pijnstillende werking. Het wordt steeds vaker voorgeschreven, alleen al in 2017 meer dan een miljoen mensen.

Oxycodon wordt meestal voorgeschreven als pijnstillers zoals paracetamol en diclofenac niet voldoende werken.

Oxycodon is zo sterk werkzaam tegen pijn omdat het tot de morfine-achtige preparaten behoort. Oxycodon heeft daarom een aantal mogelijke bijwerkingen waar u rekening mee dient te houden als u het nodig zou hebben.

In de eerste plaats kunt u er een beetje slaperig van worden. Dit betekent dat u geen auto mag besturen en voorzichtig dient te zijn in het verkeer voor uw eigen veiligheid.

Daarnaast kan oxycodon verstopping veroorzaken. Meestal wordt daarom standaard ook een laxeermiddel geadviseerd om tegelijk met oxycodon te gebruiken. Hierdoor wordt deze eventuele bijwerking voorkomen.

Een andere bijwerking waar mensen soms bang voor zijn is afhankelijkheid of verslaving. Deze bijwerking komt helaas steeds vaker voor. De meeste mensen stoppen gewoon als zij de tabletten niet meer nodig hebben, maar dat lukt helaas niet altijd.

Er is in de kranten de laatste tijd veel geschreven over het te veel gebruiken van oxycodon. Als uw dokter dit middel voorgeschreven heeft en u heeft veel pijn, volg dan nauwgezet de instructies op.

Veel mensen blijven te lang met veel pijn rondlopen en krijgen daardoor andere problemen. Denk bijvoorbeeld aan slapeloze nachten en gebrek aan eetlust met alle gevolgen van dien. Natuurlijk is er de kans op bijwerkingen zoals beschreven maar de kans is ook groot dat u nergens last van heeft. Zeker als u dit middel kortdurend gebruikt is de kans op bijwerkingen niet heel groot.

Wilt u meer informatie het gebruik van geneesmiddelen? U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.