Boerenverstand

Het was me het weekje wel. Protesterende boeren op weg naar de Hofstad. Massaal kregen ze met hun tractoren het hele land plat. Het moet maar eens uit zijn om de boeren en hun bedrijfsvoering overal de schuld van te geven. Haagse wethouders die door het Openbaar Ministerie worden aangeklaagd wegens corruptie, en de burgemeester van deze stad die besloot om af te treden, na een vernietigend rapport uitgebracht door de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de vonkenregen als gevolg van de vreugdevuren tijdens de jaarwisseling in Scheveningen.

Als klap op de vuurpijl kwam daar afgelopen weekend nog eens de sluiting van 's lands grootste vleeswarenproducent bij. Dit vanwege problemen met de listeriabacterie.

De boeren waren ontzettend boos. Vooral na een uitspraak van een politicus in Den Haag die stelde dat de Nederlandse veestapel gehalveerd moet worden om zo de uitstoot van stikstof sterk te laten afnemen. Toen was de maat bij de boeren vol. Meer dan vol. De boeren voelen zich niet gehoord en vragen zich af of de boerderij nog toekomst heeft. Maar de boeren zorgen er met elkaar wel voor dat wij in Nederland te eten hebben, boter, kaas, eieren, vlees, groente en fruit. Na de bedrijfsvoering op de boerderij voor een dag geregeld te hebben, vertrokken de boeren massaal op de tractor richting Den Haag, om uiteindelijk met elkaar op het Malieveld de tractoren te parkeren en hun ongenoegen kenbaar te maken. Het protest verliep uiterst vriendelijk. Ok, er zijn een paar hekken omvergereden.... Maar de boeren hebben veel waardering voor hun actie gekregen. Maar hoe nu verder?

De natuur, onze voedselketen en het milieu, zijn nauw met elkaar verbonden. De een kan niet zonder de ander. De stikstofcrisis gaat ons allemaal aan. Voor iedereen staat gezondheid toch bovenaan de lijst. Is het in Nederland dan echt zo erg? Of lopen we voor de troepen uit met al de maatregelen die er worden genomen om te komen tot een beter milieu-leefomgeving?

In een artikel beweert journalist Arno Wellens dat er helemaal geen stikstofcrisis is: 'Het woord stikstof klinkt niet lekker, maar onschadelijk is het wel. Het zit in de lucht die we inademen, dus eigenlijk is het een vreemde term. We zouden eerder stikken door een gebrek aan stikstof'. Uiteindelijk is de conclusie van Wellens dat Nederland een bureaucratiecrisis heeft.

Voor mij als 'gewone' burger is het toch allemaal niet meer te volgen. Wie heeft er nu gelijk? Wat is waar? Misschien maar gewoon mijn eigen 'boerenverstand' volgen.

Houdoe.