Afbeelding
Foto: pr

World Servants Rijnsburg in actie voor vakonderwijs in Rwanda

In n de zomer van 2020 vertrekt World Servants Rijnsburg met een groep enthousiaste jongeren naar Rwanda. In de omgeving van Nyakiriba gaan ze klaslokalen in een schoolgebouw voor vakonderwijs opknappen, zodat de tieners hier een beter arbeidsperspectief krijgen.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Voor de zevende keer gaat een groep jongeren uit Rijnsburg op pad naar een ontwikkelingsland. 'Dit doen we met de organisatie World Servants die korte projecten organiseert in landen waar veel nood is', vertelt Anne Klootwijk, namens WS Rijnsburg.

Gekozen is deze keer voor het land Rwanda, gelegen in Oost-Afrika tussen Congo-Kinshasa, Oeganda, Tanzania en Burundi. De groep verblijft daar van 10 augustus tot en met 29 augustus 2020. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor deze reis in volle gang.

Anne: 'In het dorp Nyakariba, in het Rwamagana district, gaan we lokalen in een schoolgebouw voor vakonderwijs opknappen. De kosten voor deze reis, ruim 77.000 euro, gaan we met elkaar en middels verschillende acties, bij elkaar sparen. Zo werken we in ruim anderhalf jaar tijd met elkaar naar het project toe.'

Over het project

Het dorp Nyakariba ligt op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf het vliegveld Kigali. De bevolking is erg jong want de helft van het aantal inwoners is onder de 18 jaar. Ongeveer 70% van de bevolking is afhankelijk van de landbouw waar ze veelal mais verbouwen. De projectlocatie ligt op een helling. Vanaf de bouwplaats is er een prachtig uitzicht. De gemiddelde temperatuur is 21 graden Celsius en dankzij de vele regen is Rwanda erg vruchtbaar en vindt er dus veel landbouw plaats.

In de omgeving van Nyakariba is de jeugdwerkloosheid erg hoog. Ongeveer 4000 tot 7000 jongeren zijn werkloos. Ze zitten vaak thuis zonder duidelijk doel en perspectief. Ze dragen bij aan het gezinsinkomen, door mee te helpen op het land of met het zorgen voor de kinderen. Door de uitzichtloze situatie raken veel jongeren verslaafd aan alcohol of drugs. Tegelijkertijd is er een grote vraag naar geschoolde arbeiders doordat er veel industrie is gevestigd in deze omgeving. Als er meer opleidingen zouden zijn die toegankelijk zijn voor jongeren zouden veel jongeren een kans hebben op een betere toekomst.

Bouwen voor een ander én bouwen aan jezelf

Samen met Red een Kind Rwanda wil World Servants bouwen in dit gebied het vakonderwijs verbeteren door het aanbieden van vakken als metselaar, timmerman, elektricien, elektro techniek, maar ook een kappersopleiding, computerles, naaicursussen of cursussen ondernemerschap.

Maar daarvoor moet eerst het schoolgebouw aangepast en verbeterd worden, zodat de lessen kunnen worden gegeven.

Acties

Inmiddels heeft de groep ruim 10.500 euro opgehaald. Middels allerlei acties hoopt men volgend jaar het streefbedrag van 63.000 euro te halen. Daarom staan er verschillende acties op stapel.

Zo kunt u uw kerststollen voor uw personeel of zakenrelaties bij World Servants Rijnsburg bestellen zo dit project in Rwanda steunen.

Heeft u een verjaardag of een feestje? Voor 10 euro kunt u een heerlijk verse zelfgemaakte appeltaart bestellen.

In de nacht van 22.23 februari 2020 gaat de groep een 35 kilometer lange nachtwandeling doen. Met het sponsorgeld hoopt de groep dichter bij het streefbedrag te komen.

Meer informatie over WS Rijnsburg, zie ook www.worldservants.nl/rijnsburg.

Of zie ook de Facebookpagina World Servants Rijnsburg.


Rijnsburgers aan tafel met college

Discussie over Brouwerstraat laait weer op

Wijkbezoek n Het college van burgemeester en wethouders bracht afgelopen dinsdagmiddag een wijkbezoek aan Rijnsburg. Een tweejaarlijks informatief rondje om zich op de hoogte te stellen wat er leeft onder de inwoners. De nieuwe The Readshop, dagverblijf Centraal en het Hoftuinplein werden met een bezoek vereerd. Zoals gebruikelijk was er 's avonds in Dorpshuis De Burgt gelegenheid om persoonlijk met de bewindslieden in gesprek te gaan.

Door Piet van Kampen

Positieve geluiden over The Readshop waar avonden worden georganiseerd, waar ook alleenstaanden gebruik van maken. Bij het bezoek aan Centraal, waar de dagbesteding aan mensen met een beperking een belangrijke rol voor hen vervult, werd duidelijk waar deze behoefte aan voldoet.

Plannen van de gemeente om de parkeervoorzieningen op het Hoftuinplein te verbeteren liggen tijdelijk even in de koelkast, omdat ondernemers met een alternatief plan op de proppen zijn gekomen. Deze moeten nog worden bekeken en uitgewerkt alvorens er stappen worden ondernomen om tot een definitieve beslissing te komen.

Brouwerstraat

Het meest heikele onderwerp, dinsdagavond, was de veelbesproken Brouwerstraat. Bij de tafel van wethouder Rien Nagtegaal was het spitsuur. Na de renovatie zijn veel bewoners nog ontevreden over de huidige situatie die volgens teleurgestelde bewoners eerder slechter dan beter is geworden. Vrachtverkeer rijdt er nog af en aan. Snelheden worden overtreden.

'Zet er een poller in net zoals in Valkenburg, zodat zwaar verkeer om moet rijden' was een wens. Leuk bedacht natuurlijk maar waar moeten deze dan heen? Zolang de zogenaamde Pioniersweg- een verbinding tussen de A44 en Rijnsburg Noord er niet is, kan zwaar verkeer – met name vanuit richting Noordwijk – niet voor de nodige ontlasting voor de Brouwerstraat zorgen.

Nagtegaal: 'Ik ben er oprecht bij betrokken, maar het is een moeilijk vraagstuk waar nog geen eenvoudige oplossing voor is'. Suggestie van betrokkenen: 'Laat een commissie van verkeersexperts, de gemeente, ondernemers en bewoners om de tafel gaan zitten en er nog eens kritisch naar kijken'.

Teleurgestelden: 'Dit probleem is al jaren bekend en eerdere suggesties van ons zijn niet uitgevoerd. De normen van uitlaatgassen worden overschreden.

Meer parkeerplaatsen zijn er niet gekomen. Zebrapaden moeten beter verlicht worden'.

Een greep uit het aantal andere klachten.

Door de nieuwbouw in De Horn wordt de verkeersdruk steeds groter op de Oegstgeesterweg.

Drugsoverlast achter de vrijgemaakte Gereformeerde Kerk, meer afvalbakken voor plastic, meer oog van medewerkers van de gemeente voor het zwerfvuil, vaker onkruid verwijderen in het Westerpark, het is een greep uit de wensen en klachten die op tafel kwamen.

Meer leven in de brouwerij

Vanuit enkele ondernemers kwam de suggestie om Rijnsburg levendiger te maken. Het ontbreekt aan horecagelegenheden om het dorp gezelliger en levendiger te maken. Een idee in het kader van de Week van de Eenzaamheid om ook mensen uit hun isolement te halen. Het gemeentelijk budget aanpassen aan de behoeften, zoals huisvesting voor senioren. Betere doorstroming van de Vliet om stankoverlast tegen te gaan.

Zo passeerden er nog een aantal wensen de revue.Niet alles kan ingewilligd worden, maar zijn onder de aandacht gebracht. Aangedrongen werd om de Brouwerstraat als prioriteit op de agenda van de gemeenteraad te zetten. Goede raad is echter duur voor de oplossing van een aantal problemen. Alle op papier ingediende vragen zullen aan betrokkenen worden beantwoord. Ook 'Nee, helaas' zal in veel gevallen een antwoord zijn.
| Foto: Piet van Kampen

Afbeelding