De Boer tijdens zijn boekpresentatie.| Foto: H. Schakelaar.
De Boer tijdens zijn boekpresentatie.| Foto: H. Schakelaar. Foto: H. Schakelaar

Martin de Boer publiceert nieuw boek

Historie n Oud-Valkenburger, veteraan en schrijver Martin de Boer heeft op woensdag 2 oktober het boek 'Breguet Atlantic in dienst bij de Marineluchtvaartdienst 1969-1984' op Maritiem Vliegkamp De Kooy gepresenteerd.

In het rijk geïllustreerde boek, uitgegeven door Geromy BV, beschrijft De Boer over het wel en wee van dit Franse vliegtuig. 'Ik heb het boek geschreven omdat het dit jaar 50 jaar geleden is dat de Breguet Atlantic bij vliegtuigsquadron 321 op het voormalige Marine Vliegkamp Valkenburg in dienst werd genomen.' Met dit boek wil De Boer de herinnering aan de Breguet Atlantic levendig houden en de geschiedenis behouden voor toekomstige generaties.

Door de marine wordt de Atlantic aangeschaft omdat door het buiten dienst stellen van het vliegkampschip Hr. Ms. Karel Doorman de daarop gebaseerde vliegtuigen, bestemd voor de onderzeebootbestrijding, door beperkte capaciteit niet meer functioneren.

Bij de marineluchtvaartdienst wordt de Atlantic aangeduid als SP-13A en in gebruik genomen bij het vliegtuigsquadron 321 op het Marine Vliegkamp Valkenburg. Een van de eerste marinevliegers op de Atlantic omschrijft het toestel als een witte boorden vliegtuig. 'Je kunt er in je zondagse pak in werken en er schoon uitstappen. Als je in de Neptune alleen maar gaat zitten, ben je al smerig.'

Zowel in nationaal als internationaal verband wordt door het vliegtuigsquadron 321 met de Atlantic deelgenomen aan oefeningen. Met detacheringen in voornamelijk, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en IJsland is de Atlantic jarenlang een bekende verschijning in het internationale luchtruim.

De plaatsvervangend chef van de Marinestaf schrijft eind 1974 dat de ernstige aanloopmoeilijkheden na de indienstneming bij de marineluchtvaartdienst op het gebied van logistiek en documentatie praktisch zijn verholpen en de materiële gereedheid zeer redelijk is.

Na het verongelukken van drie toestellen en een vliegverbod van één jaar valt op 1 januari 1985 het doek. De Atlantic is van 1969 tot en met 1984 bij de marineluchtvaartdienst in gebruik geweest.

In de rubriek 'Vreemde vogels op Valkenburg' schreef De Boer van augustus 2011 tot en met december 2017 maandelijks in deze krant een column over personen die het vliegveld hebben bezocht.