Kleur verf inzet voor strijd met gemeente

Hoofdstraat n Het is de voormalige pastorie in Valkenburg. Sinds 1933 staat deze op de Hoofdstraat 70. Een gemeentelijk monument. Een pand met een rijke historie. En nu inzet van een conflict over de kleur van de verf.

Door Nico Kuyt

Soms zakt de broek af, zo is het gezegde. De eigenaren van het pand op Hoofdstraat 70 zijn lekker bezig met behoud van het hout. Gemeente en iedereen is het daar over eens. Het pand wordt uitstekend onderhouden. Maar de kleurstelling is niet naar de smaak voor een monument, vindt de gemeente.

Er ontstaat een gerommel over de subsidie. De Erfgoedcommissie gaat dwarsliggen. De gemeente wil gaan handhaven. Er blijkt een miscommunicatie met de eigenaren te zijn over de kleur van het onderhoud. En drie weken geleden staan de verbaasde eigenaren voor de gemeentelijke bezwaarcommissie. Tenminste, dat wilden zij, rammelden wel aan de deur van het gemeentehuis om bij de commissie te komen, maar het was de verkeerde. En die ging niet open. Alleen voor een huwelijk. Het kan soms vreemd lopen. Maar goed.

Vorige week werd opnieuw een vergadering van de bezwaarcommissie uitgeschreven. En hier dacht de behandelende ambtenaar maar van 'ik hoef er niet meer aanwezig te zijn'. Een minachting die ook de commissie bemerkte. De bezwaarmakers hadden deze keer wel de juiste deur gevonden.

'Wij zijn altijd te goede trouw geweest. Sommige houtdelen zijn niet groen geschilderd. Het geeft hoge kosten om dat weer terug te brengen. Maar het huis is niet aangetast, maar verbeterd. Bij de volgende beurt gaan we het weer herstellen', biechten de bezwaarmakers op. Zij gaven aan als zij het op voorhand geweten hadden, dan hadden zij de kleur niet gekozen en zijn van goede trouw uitgegaan. Maar om het nu te herstellen, dat kost behoorlijk wat.

Het bedrag aan subsidie is nog wel beschikbaar, maar veel minder dan wat het herstel. Tussen de vijf en acht jaar komt er gewoon een ander lakje. De commissie had vorige week nog wel enkele vragen aan de gemeente, maar die was dus niet aanwezig. Wellicht rammelde ook de ambtenaar aan de verkeerde deur, maar dat lijkt niet waarschijnlijk.

Wat de commissie nu gaat adviseren is nog niet in kleur geverfd. Maar soms geeft een beetje mediation toch een betere kleur en ook lagere kosten van al die vergaderingen over een likje verf.


Raad akkoord met 1,6 miljoen extra voor verbouwing gemeentehuis

Uitbreiding n 'Als het af is, lopen we allemaal de polonaise'. Die voorspelling deed wethouder Rien Nagtegaal vorige week donderdag in de gemeenteraad, nadat die in meerderheid had besloten om ruim 1,6 miljoen extra beschikbaar te stellen voor de verbouwing van het gemeentehuis.

Of het zover gaat komen, valt te betwijfelen, want dat zou weleens helemaal verkeerd kunnen vallen bij veel inwoners. Vele duizenden worden namelijk via een vereniging of organisatie geconfronteerd met bezuinigingen en dat valt slecht te rijmen met een vreugdedansje op het gemeentehuis.

De wethouder mag in zijn handjes knijpen dat de raad, op Kies Katwijk en Lijst Smits na, akkoord ging met dat extra krediet. Een week eerder ging hij nog diep door het stof, omdat hij uit een besloten vergadering had geklapt. Dat werd hem vorige week niet meer nagedragen.

Een aantal partijen stemt 'grommend en morrend' in met die 1,6 miljoen extra, verwoordde VVD-fractievoorzitter Toon Stegmann. Eerder had de raad al 4,5 miljoen gereserveerd voor de verbouwing en uitbreiding van het gemeentehuis, die nodig is om alle ambtenaren onder één dak te brengen. Over krap twee jaar komen de ambtenaren uit het Heerenhuys aan de Overrijn namelijk ook naar de Zeeweg.

Waar SGP-raadslid Dirk Remmelzwaal blij is dat het college binnen de gestelde kaders is gebleven, is Stegmann niet tevreden met het onderhandelingsresultaat. Dat is Ralf Boland van D66 ook niet. Hij is groot voorstander van de verbouwing en uitbreiding, maar vindt het tegenvallen dat het college 'tot op de euro' binnen de financiële kaders is gebleven. 'Tot op de euro', herhaalde hij nog eens.

Nelly Smits van Lijst Smits en Jaap Haasnoot zijn uiteindelijke de enigen die tegen het extra krediet stemmen. Haasnoot is van mening dat er genoeg andere mogelijkheden zijn, die prima werkbaar zijn. 'Wij nemen geen verantwoording voor dit project. 'Hij verwacht dat de aannemer tijdens de werkzaamheden 'nog meer geld komt halen'. Nelly Smits vindt het extra krediet 'niet uit te leggen is' in relatie met de op handen zijnde bezuinigingen.


Jongerendienst in CBS de Burcht

Uitnodiging n Zondag 13 oktober a.s. komt er een speciale spreker van de Mission Aviation Fellowship spreken tijdens de jongerendienst in de aula van basisschool CBS de Burcht.

Jan Zwart, oud MAF-piloot en oprichter van MAF-Nederland vertelt over zijn avonturen tijdens zijn ruim 13.000 vluchten in Ecuador en Colombia, waar hij vloog in de tijd dat Pablo Escobar actief was o.a. in zijn vlieggebied. Hij laat wat beelden zien van de tijd dat hij jarenlang in Zuid Amerika woonde met zijn vrouw en 5 zonen. Daar zitten bizarre, mooie, spannende verhalen bij, waar hij ook een boek over geschreven heeft. Daar neemt hij er een stapel van mee.

In Ecuador opende hij met zijn vrouw diverse nieuwe gebieden en bases. Dat werk gaat nog steeds door, maar nu in een ander jasje, met nieuwere vliegtuigen en ook nationale piloten. Er is ruimschoots tijd voor interactie en vragen. Iedereen is van harte welkom. De start is om 10.00 uur, en de deur gaat om 9.35 uur open.

Ook daar vertelt Jan over. Nu vliegen er bij MAF-Nederland wel 30 gezinnen, piloten en technici, allemaal betrokken bij de verspreiding van het Goede Nieuws 'Waar wegen eindigen'. Daar begint het voor de MAF.
Hij daagt mensen uit om te gaan medewerken met MAF. Er is nog steeds plaats voor piloten en technici. De eerste officiële MAF vliegschool ter wereld opereert, samen met het Nederlandse kantoor, op vliegveld Teuge bij Apeldoorn, waar een speciale professionele training voor bushpiloten wordt gegeven.
Er is ruimschoots tijd voor interactie en vragen. Iedereen is van harte welkom. De start is om 10.00 uur, en de deur gaat om 9.35 uur open.