Moeder Aarde

Afgelopen weekend kreeg ik een foto toegestuurd van een tweetal raadsleden poserend naast een afvalcontainer. Ze vroegen bewoners in de wijk Frederiksoord naar hun mening over de onlangs in de wijk gehouden afvalchallenge. Afgelopen zomer vond die challenge op verschillende plekken in Katwijk plaats met als doel ons bewoners bewust te laten worden van wat ze nu eigenlijk weggooien en vooral op welke manier.

We bieden namelijk hier in de KRV-dorpen nog steeds ons huisafval verkeerd aan. Papier, glas, plastic, groenten- fruit en tuin en restafval gooien velen van ons nog steeds bewust of onbewust in de verkeerde zak of container. Per persoon bieden we jaarlijks zo'n 200 kilo huisafval aan. Restafval wel te verstaan, maar overduidelijk met een mix van veel zaken die er niet in thuis horen. De gemeente heeft zich als doel gesteld om het restafval volgend jaar terug te brengen tot 100 kilo p.p. Maar nu al blijkt dat dit niet gaat lukken. Vooral etensresten die we eigenlijk in de GFT bak dienen te gooien belanden vaak in de grijze zak.

Mocht u het nog niet weten: ons restafval boordevol grondstoffen wordt verbrand. Grondstoffen die we kunnen hergebruiken worden daardoor vernietigd, belangrijke grondstoffen die langzaam opraken, we putten de aarde uit. Er zijn veel redenen te bedenken waarom we weigeren ons huisafval netjes te scheiden. Volgens mij is de belangrijkste reden dat we het belang ervan niet willen inzien. Dat komt omdat iedere gemeente haar huisafval weer anders inzamelt. Hier moeten we alles gescheiden aanleveren; 5 km verderop in Leiden mag alles bij elkaar. Nou ja, mag het plastic gewoon in de grijze zak.

Het is in feite net als met de rotondes: in Rijnsburg heb ik als automobilist voorrang, in Leiden heeft de fietser ruimbaan. Eenduidigheid ontbreekt, zorgt voor verwarring en ongeïnteresseerdheid. Toekomstige generaties zullen gegarandeerd de rekening gepresenteerd krijgen van ons huidige gedrag. Worden zich daarvan ook bewust.

Sinds vorig jaar worden wereldwijd door jongeren klimaatmarsen gehouden met als doel wereldleiders, maar ook ons, volwassenen, wakker te schudden. Miljoenen kinderen doen daar al aan mee. Als we niet leren anders met de aarde om te gaan zal deze straks onleefbaar worden. Het is een donker scenario wat ik schets. Gelukkig zijn er wereldwijd ook veel geleerde mensen bezig met oplossingen te bedenken. Maar een eerste aanzet tot behoud van onze wereld ligt toch echt bij ons zelf. Dus als u voortaan afval weggooit doe dit dan op de goede manier. Gek genoeg ligt de toekomst van uw kinderen en kleinkinderen gewoon in uw handen.

Reageren?
uicatcher@gmail.com