Afbeelding
Foto: pr

Onteigening grond in Rijnsburg laatste middel

voorstel n 'Weet u wel wat u mensen aandoet?' Die vraag stelde Anita van Ginkel van Hart voor Katwijk vorige week donderdag in de raadsvergadering. Aanleiding is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om over te gaan tot onteigening van grond tussen de Kloosterschuurlaan en Trappenberglaan in Rijnsburg.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met die onteigening, dat als uiterste middel wordt ingezet. De gemeente is al jaren bezig om gronden in dat gebied in bezit te krijgen, in verband met het opknappen van het gebied Klei-Oost in Rijnsburg.

'Onteigening kan alleen plaatsvinden in het algemeen belang en tegen vooraf verzekerde schadeloosstelling. De schadeloosstelling wordt door de burgerlijke rechter vastgesteld. Ook moet aan de criteria noodzaak en urgentie worden voldaan', staat in het voorstel van het college. Het gaat om eigendom van vier eigenaren, waarvan de gemeente met twee 'minnelijke afspraken zijn gemaakt'. Wethouder Jacco Knape verwacht er ook met de derde eigenaar uit te komen.

Hart Voor Katwijk (HVK) is tegen 'het onder druk zetten van burgers'. Dat er vanuit de gemeente blijkbaar al een brief naar eigenaren is gestuurd, waarin de onteigening aan de orde komt, vindt Van Ginkel 'een mokerslag'.

'We hebben gezegd: u krijgt een brief, maar daar moet u van niet schrikken want we zijn in goede onderhandeling', reageert de wethouder.

Toon Stegmann (VVD Katwijk) wijst naar de 'hartverscheurende brief' over een 82-jarige eigenaar. 'Zij wil zo lang mogelijk in haar ouderlijk huis blijven.' Nelly Smits van Fractie Smits noemt dat 'een schrijnend geval.'

HVK, VVD en Smits stemmen tegen de onteigeningsprocedure. De overige partijen gaan akkoord, omdat er al jarenlang onderhandeld wordt. CDA'er Dick Oudwater roept het college op om 'altijd de menselijke waardigheid te volgen'.

'Wanneer er alsnog een akkoord komt, dan kan de onteigening staken', verwacht Ton de Vries van de ChristenUnie.


Reünie Kamp Leusden

In n Leusden. Weet je het nog? Donderdag 25 juli 2019: de warmste dag ooit in Nederland gemeten.

Juist die week was de jaarlijkse kampweek van Kamp Leusden Rijnsburg. Met 200 kinderen en 43 man/vrouw leiding genoot men van een gezellige week in het YMCA kamp Leusden. Die donderdag was het bloedheet. In de loop van de middag voelden een aantal kinderen, en leiding, zich niet lekker. Alle hulpdiensten werden ingeschakeld. Een aantal kinderen werden met leiding naar het ziekenhuis in Utrecht gebracht. Nog die donderdagavond werd besloten om met kinderen en leiding naar huis te gaan. Zo kwam er een heel abrupt einde van een geweldige kampweek.

Daarom werd er afgelopen zaterdag een reünie gehouden in het YMCA Kamp Leusden. In totaal vertrokken 169 kinderen met 32 man/vrouw leiding in 3 bussen naar Leusden.

's Morgens werd er in de bossen levend Stratego gespeeld. In de eettent van het Verkeerskamp werd gegeten en 's middags werd Kolonisten van Leusden gespeeld. Natuurlijk zijn ook de kampkrakers gezongen. Het was een topdag.

Iedereen, kinderen en leiding, waren superblij dat Kamp Leusden Rijnsburg 2019 op deze manier kon worden afgesloten. Op naar Kamp Leusden Rijnsburg 2020. | Foto: pr.