Derdehands roken

Zorggroep n Katwijk. Elke ouder wil dat zijn kind gezond opgroeit. Daar hoort een schone omgeving bij, binnen en buiten.

Inmiddels is er veel bekend over de slechte invloed van luchtverontreiniging en fijnstof. Hiertegen worden terecht allerlei maatregelen genomen. Ook van roken (eerstehands) en meeroken (tweedehands) kent iedereen de risico's. Sinds kort is echter aangetoond dat ook neergeslagen rookrestanten gevaarlijk zijn. Deze neerslag noemen we "derdehands rook".

De term derdehands rook is nog vrij onbekend. Dit zijn de rookrestanten die achterblijven in haren en kleding, op de huid, in tapijt, gordijnen en op muren en meubels. Kortom, dat wat je ruikt als iemand heeft gerookt of in een rokerige omgeving is geweest. Je kunt het ook herkennen aan de gele aanslag op vingers en muren of ramen in een huis waar binnen wordt gerookt.

Derdehands rook levert ook risico's op, via de lucht, inademen en direct contact. Jonge kinderen kruipen en zitten veel op de grond.Kinderen met rokende ouders hebben aantoonbaar vaker last van luchtweginfecties (zoals longontsteking) en astma.

Niet roken is en blijft het beste. Dit geldt natuurlijk ook voor je partner en je omgeving. Je geeft hiermee ook nog het goede voorbeeld: niet roken maakt de kans kleiner dat je kind zelf later gaat roken.

ijk voor meer informatie op ikstopnu.nl. of maak een afspraak bij de praktijkondersteuner van je huisarts. Bedenk voor wie je het doet… Kinderen kunnen niet voor zichzelf opkomen. Daar moeten wij voor zorgen!