Lezers schrijven

ingezonden n Beste Burgemeester en Wethouders, gemeenteraads- en commissieleden, team vergunningen,

Ik neem aan dat u op de hoogte bent van de problematiek rond de tijdelijke N206 t.p.v. Valkenburg. Er is vorige week een informatieve sessie voor de raadscommissie geweest waarin ik en vele anderen met mij zorgen hebben geuit over het positioneren van de tijdelijke N206 aan de noordzijde van het dorp. We zullen hier niet alleen ongelofelijk veel overlast en gevaar van ondervinden. Maar naar onze mening voldoet het ontwerp ook niet aan de daarvoor gestelde eisen noch aan wet- en regelgeving.

Voor het aanleggen van de vernieuwde N206 zijn enige tijd geleden twee kapvergunningen aangevraagd en verleend. Onlangs is een derde aanvraag gedaan, deze vergunning is nog niet afgegeven. Wanneer het voorgestelde ontwerp doorgang vindt, moeten vele honderden bomen worden gekapt. Op dit moment is het echter verre van zeker of deze kap wel noodzakelijk is. Indien namelijk niet voor de noordelijke variant van de tijdelijk weg wordt gekozen, kunnen de meeste bomen gewoon blijven staan. Ik begrijp dat de kapvergunning al is afgegeven. Maar het lijkt nu toch meer dan logisch om deze beslissing te heroverwegen en in ieder geval het kappen niet uit te voeren voordat bekend is of dit wel daadwerkelijk nodig is. Zelfs wanneer de noordelijke variant wel wordt gekozen, is op dit moment nog niet bekend welke bomen er daadwerkelijk moeten worden gekapt. Hier is meerdere malen naar gevraagd bij aannemer en provincie, maar keer op keer hebben wij te horen gekregen dat dit nog moet worden uitgezocht.

Ik - en ik denk met mij alle dorpsbewoners - ben bang dat wanneer er op zeer korte termijn niets door u wordt ondernomen m.b.t de geplande bomenkap er een hele grote kans bestaat dat vele vierkante meters groen en honderden bomen onnodig zullen worden vernietigd. De gemeente heeft duurzaamheid terecht als zeer belangrijk beleidspunt. Daarom vraag ik u om per direct ervoor zorg te dragen dat de geplande kap wordt uitgesteld totdat de gemeenteraad een beslissing heeft genomen m.b.t. de positie van de tijdelijke N206.

Tevens verzoek ik u om nader te onderzoeken welke bomen er daadwerkelijk moeten worden gekapt, zowel bij situering van de tijdelijke N206 aan de noordkant als aan de zuidkant van ons dorp.

Ik hoop dat deze vragen donderdag 26 september in de oordeelvormende sessie van de gemeenteraad kunnen worden meegenomen en besproken. Ik hoor graag uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Susanne Aniba

Voorzitter medezeggenschapsraad openbare basisschool De Dubbelburg. Namens alle kinderen, ouders, docenten, medezeggenschapsraad en directie van openbare basisschool De Dubbelburg.


VrouwenTijd in Goede Herderkerk

Uitnodiging n Op woensdagochtend 9 oktober organiseert VrouwenTijd een fijn samenzijn voor vrouwen en vriendinnen.

We komen bij elkaar in het trefpunt van de Goede Herder kerk, Hoofdstraat 35 in Valkenburg. De start is om 9:00 uur met koffie/thee en wat lekkers. Om 08:45 uur gaat de zaal open. Spreekster van deze ochtend is ons eigen VrouwenTijd lid: Hedwich Imthorn. Zij zal spreken over het onderwerp: 'Olie, een geschenk van God'. Uiteraard zal er ook een creatief gedeelte zijn. De kosten voor deze ochtend zijn 5 euro. Nieuwsgierig geworden? Geef je dan snel op bij: Joalien Guijt via joaliendv@hotmail.com.


Philadelphia gezinsdienst

Sien n Zondag 6 oktober a.s. om 15.00 uur wordt iedereen weer uitgenodigd om de gezinsdienst voor mensen met een beperking en belangstellenden bij te wonen.

Het samenzijn zal worden gehouden in de Open hof kerk, Rijnstraat te Katwijk aan den Rijn. De voorganger is dominee C.K. Koekoek uit Katwijk aan den Rijn en muzikale medewerking wordt verleend door Cees Wassenaar.

Na afloop van de dienst is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie(thee) of een frisdrankje.


Blokfluitles Valkenburg's Harmonie

Vanaf n volgende week woensdag 9 oktober start er weer een nieuwe blokfluitgroep bij de Valkenburg's Harmonie.

Dit is voor kinderen vanaf 6 jaar. De lessen zijn elke woensdagmiddag in muziekgebouw "De Trom", Ringweg 1 in Valkenburg. De blokfluit wordt via de vereniging verstrekt. Aanmelden of vragen via opleiding@valkenburgsharmonie.nl.


Laatste 'meivlieger' overleden

Eeuw n Reserve 1e luitenant en waarnemer Hans Hellendoorn is vrijdag 20 september overleden. Hij werd 100 jaar.

Hellendoorn was de laatste luchtmachter die in 1940 met een Fokker C V tegen de Duitse invaller ten strijde trok. Hellendoorn brak in 1937 zijn studie biochemie af om in dienst te gaan en werd artillerie-waarnemer. In 1939, bij de mobilisatie, werd hij op Gilze-Rijen gestationeerd. In de Meidagen maakte Hellendoorn deel uit van de 5 Fokker C V's die de omgeving van vliegveld Valkenburg moesten verkennen en aanvallen. Boven het vliegveld gooiden ze hun bommen af en gebruikten ook hun mitrailleurs.

Op 12 mei vloog hij met nog 3 C V's naar het Rotterdamse vliegveld Waalhaven, naar Delft en naar Ockenburg. Hellendoorn ontving na de oorlog onder andere het Mobilisatie-Oorlogskruis en het Verzetsherdenkingskruis. Hij is in Assen begraven.