Tot 2030 minimaal 2.600 woningen nodig

Wonen n Om in de lokale woningbehoefte te voorzien, zouden er tot 2030 minimaal 2.600 woningen in Katwijk moeten worden gebouwd. Tussen 2030 en 2040 gaat het om minimaal 1.400 woningen. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een persbericht over de Woonagenda.

'Vooral voor mensen met lage inkomens en middeninkomens is het moeilijk om aan een woning te komen', meldt het college.

'Tegen deze achtergrond heeft het college ingestemd met het Ambitiedocument Woonagenda. Hierin zijn op hoofdlijnen de ambities van de gemeente voor de komende jaren geformuleerd. Die ambities zijn gebaseerd op onderzoek naar de woningbehoefte en gesprekken met inwoners en samenwerkingspartners van de gemeente.'

Planlocatie Valkenburg

In dat Ambitiedocument worden vier ambities omschreven. In de ambitie 'Bouwen voor een gezondere woningmarkt' staat het aantal benodigde woningen genoteerd. Van het totaal aantal nieuwe woningen tot 2040, voorziet 'Planlocatie Valkenburg in een substantieel deel van de lokale behoefte: minimaal 30 procent'. Blijven er nog altijd 2.800 over die ergens gebouwd moeten worden.

Meer variatie nodig

De drie andere ambities gaan over meer variatie in aanbod woningen per wijk, gevarieerd woonzorgaanbod en betaalbare verduurzaming.

Bij meer variatie gaat het om een mix van (sociale) huurwoningen, woningen voor lage inkomens, middeninkomens en hoge inkomens.

'In alle wijken is er voor zorgdoelgroepen, zoals ouderen, mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychiatrische achtergrond, een gevarieerd aanbod van (geclusterde) woonvormen.'

Daarnaast wil het college, dat iedereen 'ongeacht het inkomen, mee moet kunnen doen aan de verduurzaming van zijn of haar woning'.

Het Ambitiedocument is tot stand gekomen 'na een intensief proces van onderzoek, analyse en interactie' met betrokken partijen en inwoners, staat in de nota van het college.

Bijeenkomsten woonbehoefte zijn slecht bezocht

Zo werden er in de verschillende wijken inspraakavonden over de woonbehoefte georganiseerd. 'Die bijeenkomsten zijn ronduit slecht bezocht.' Het college denkt, dat dat komt door het 'abstracte' niveau.

Met bewoners die wel aanwezig waren, zijn goede gesprekken gevoerd, staat in de collegenota. Toch wil het college 'een extra stuk participatie inbouwen door in oktober via de digitale weg concrete vragen over specifieke onderwerpen aan de inwoners van Katwijk voor te leggen en de resultaten te betrekken bij het Uitvoeringsprogramma van de Woonagenda.'

Wel zijn er ruim 600 extra enquĂȘtes ingevuld, die in het kader van het WoON 2018 zijn uitgevoerd. 'Daaruit is op zich een goed beeld ontstaan van de woningbehoefte bij de inwoners van Katwijk.'

Naar de raad

Het college stelt de gemeenteraad voor de ambities vast te stellen en daarmee de kaders te bepalen voor de verdere uitwerking naar een Woonagenda. Hierin wil de gemeente tot concrete maatregelen komen om zo in te spelen op de woningmarkt. Naar verwachting zal de raad de Woonagenda begin 2020 vaststellen.