Foto: pr

Duitsland

Grenzend aan Nederland ligt één van de bijzonderste wijnlanden ter wereld: Duitsland. In het grootste deel heerst hier een koel klimaat.

Dat klimaat is zelfs zo koel dat de druiven er nooit volledig rijp zouden worden als ze niet geholpen zouden worden door het bijzondere landschap. De beste wijngaarden liggen er namelijk op steile, zuidelijke hellingen, waar de druiven optimaal van de zon profiteren. Bergen, bossen en rivieren zorgen voor bescherming tegen koude wind en nattigheid.

Het oudste wijnbouwgebied van Duitsland is de Moezel. De geschiedenis gaat meer dan 2000 jaar terug, toen de Romeinen er zich vestigden. Het gebied bevindt zich globaal tussen Koblenz en Trier. De wijngaarden liggen op de hellingen langs de oevers van de rivier. Een romantische setting, maar zo romantisch en gemoedelijk als het lijkt is het werk hier zeker niet. De wijnstokken staan op extreem steile hellingen. De druiven moeten daardoor met de hand geplukt worden en in wagentjes via een rails naar beneden worden gebracht. Op de foto een treintje waarmee de druiven mee naar beneden gebracht worden in de Moezel.

De belangrijkste druif voor de wijnbouw is de Riesling druif. Hier worden zowel droge als (bijzonder mooie) zoete wijnen van gemaakt.

Een andere streek waar Riesling koning is, is de Rheingau. Een idyllische streek vol kloosters, kastelen en schitterend gelegen wijngaarden. Ook hier is het klimaat koel en ook hier is wijnbouw mogelijk dankzij het landschap. Het gebied ligt in de beschutting van het Taunus gebergte. De meeste wijngaarden liggen op het zuiden, met zicht op de Rijn. Zo vangen de wijnstokken extra zon, mede doordat het zonlicht ook via de rivier naar de wijnstokken wordt teruggekaatst. Ook hier worden van de druiven droge en prachtige zoete wijnen gemaakt, die dankzij de zuren goed kunnen ouderen.

Het warmste gebied van Duitsland is Baden, in het zuid westen. Aan de oostkant van dit gebied ligt Het Zwarte Woud en in het westen, aan de Franse kant van de Rijn, ligt de Elzas. Dat het klimaat hier warmer is, kun je proeven in de wijnen. Die smaken voller en rijper. Blauwe druiven hebben extra warmte nodig om zich goed te ontwikkelen, en dat lukt hier prima. De rode wijnen uit Baden doen vaak niet onder voor hun Franse broers uit de Bourgogne.

De druivensoorten die hier verbouwd worden zijn de zogenaamde Burgunder-soorten, zoals de Weissburgunder (die in Frankrijk Pinot Blanc genoemd wordt) en de Spätburgunder (Pinot Noir).

Linda Driebergen,
Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken
cursuslocatie voor wijncursussen
Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding