Museum start weer met "Verhalenvangers"

erfgoed n Dinsdagmorgen 24 september opent het museum van het Genootschap Oud Rijnsburg na de vakantieperiode weer de deuren voor de bijeenkomst die als: "De Verhalenvangers" is betiteld. Vanaf half tien is iedereen welkom om de geschiedenis van Rijnsburg levend te houden.

De verhalen komen van twee kanten. Het Genootschap Oud Rijnsburg presenteert samen met de RSDA, de Rijnsburgse filmamateurs, een film over het verleden. Dinsdag zal een film worden vertoond over Piet Goemaat, die een textiel- en modezaak had, die heel lang bekend was in het dorp. Zo wordt een stukje van onze geschiedenis gedeeld met wie daar belangstelling voor heeft. In de toekomst komen ook andere bedrijfsverhalen aan bod.

Delen

De andere kant van de ochtend is dat ook verhalen, beelden en gegevens over de historie worden verzameld. Zo kunnen er oude foto's worden gescand. Er liggen vaak nog mooie, onbekende beelden ergens onder in de kast die kunnen laten zien hoe Rijnsburg vroeger was en wie de Rijnsburgers van toen waren. Wat is er mooier dan die beelden te delen? Men kan de gescande foto's mee naar huis nemen, maar als ze van historische waarde zijn kunnen ze met ook in het fotoarchief van het genootschap worden opgeslagen om ze later weer tot leven te brengen in een tentoonstelling of op één van de beeldschermen van het museum. Wie dat wil kan zijn of haar verhalen over het verleden vertellen. Persoonlijke verhalen of anekdotes verlevendigen het grote verhaal van de Rijnsburgse geschiedenis.

Doorlopend proces

Het vastleggen daarvan is een doorlopend proces. Wat nu misschien onbetekenend lijkt, blijkt later misschien typerend voor een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld: wat gebeurde er in de jeugdtijd, wat waren de rages? Voor degenen die ver in hun geheugen moeten graven was dat misschien hoepelen, knikkeren, tollen of de hoelahoep. Kinderen van nu staan daarbij alleen met vraagtekens in hun ogen. Maar wij kunnen ons niet voorstellen dat de kinderen in een verre toekomst verbaasd zullen zijn over hoe onze jeugd ooit met smartphones en computers omsprongen. Tenslotte is het ook mogelijk om samen achter de computer plaats te nemen en te kijken in hoeverre gegevens van de eigen familie op het internet te achterhalen zijn. Zo kan men leren om zelf in het eigen verleden te duiken en dat leidt vaak tot boeiende verrassingen.
De bijeenkomst begint om tien uur en vanaf half tien bent u welkom in het museum aan de Oude Vlietweg 6. De toegang is gratis.
De hierop volgende ochtenden zullen dit jaar worden gehouden op: 15 en 29 oktober, 12 en 26 november en 10 december.


Stilleven-viering in Grote Kerk

kerk n Aanstaande zondag 22 september is er om 17.00 uur in de Grote Kerk weer een Stilleven-viering.

Er zijn Schriftlezingen, gebeden en er worden liederen gezongen (o.a. uit de Taizé traditie). Muzikale omlijsting door zanggroep Tehillah, Anja van der Ploeg op piano en Jan de Laat op hobo. Tijdens de viering zijn er ook momenten van stilte om de teksten te laten bezinken. Wie dat wil, kan een kaarsje aansteken, ter ondersteuning van de gebeden. De lezingen en gebeden worden verzorgd door ds. Arenda Haasnoot en leden van de voorbereidingsgroep.