Op mijn laatste column heb ik diverse reacties gekregen. De meesten konden wel instemmen met hetgeen ik had opgetekend.

Eén persoon echter niet. Volgens die persoon moet de geplande nieuwbouw aan de overzijde van de Bankijkerweg laagbouw worden en het liefst woningen voor starters. Daar is nl. een groot gebrek aan.

Er is inderdaad een schreeuwend gebrek aan koop – en huur woningen voor mensen met minder inkomen, maar ik vrees dat deze niet zullen worden gebouwd in De Horn. Het nog aan te leggen park aan de zijde van het kanaal moet toch ergens uit worden gefinancierd. En hoe verdien je wat terug? Inderdaad door er om heen appartementen te bouwen.
Meer woningen op de zelfde schaarse bouwgrond. Dat appartementen complex zal duidelijk zichtbaar zijn vanaf de Bankijkerweg, maar over gebrek aan zonlicht en privacy hoeven de woningeigenaren zich, gezien de afstand, niet druk te maken.
En dat was hetgeen ik eigenlijk kwijt wilde.

Anderhalf jaar geleden kozen we een nieuwe gemeenteraad en college. In die 18 maanden is er veel gebeurt, het meeste zijn we al weer vergeten. Als wethouder krijg je heel wat voor je kiezen, zo bleek afgelopen week maar weer eens.
Wethouder Rien Nagtegaal had per ongeluk vertrouwelijk informatie naar buiten gebracht en moest daarvoor op het matje komen bij de gemeenteraad. Iedereen mocht er iets van zeggen en zoals het een wethouder betaamt ging Rien diep door het stof. Rien had per ongeluk wereldkundig gemaakt dat de verbouwing van het gemeentehuis 1,6 miljoen euro extra ging kosten. Dit had de gemeente-raad achter gesloten deuren al lang goedgekeurd maar door het bekend te maken kon de gemeenteraad niet meer hem er over in debat. M.a.w. de gespeelde verontwaardiging niet meer ten tonele brengen.

Tja. In 1998 werd het gemeentehuis aan de Zeeweg voor ruim 13 miljoen euro verbouwd. Vijf jaar later was het alweer te klein en ging er weer 5 miljoen tegenaan, in de jaren erna zullen ook de nodige kosten nog zijn gemaakt. Na de fusie bleven de gemeentehuizen in Rijnsburg en Valkenburg eerst nog open. Maar niet voor lang. Ambtenaren verhuisden naar verschillende locaties en nu wil B&W ze allemaal onder een dak hebben op de Zeeweg. Dat moet daarvoor worden aangepast en ondanks de minder gunstige financiele positie van de gemeente, we gaan niet zomaar bezuinigen, gaat die, inmiddels dus duurdere verbouwing gewoon door. Omdat de bezuinigingen straks duidelijk zichtbaar worden had het de gemeente gesierd om die verbouwing toch ook maar wat soberder uit te voeren.
Maar laat nu juist dat woord verdwenen zijn uit de verbouwplannen.

Reacties? uicatcher@gmail.com