Zumba

Iedereen is nu denk ik wel zo'n beetje op de hoogte van mijn haat/liefde verhouding met sport. Ik weet dat het noodzakelijk is, verenig het nuttige met het aangename en probeer minimaal een half uur per dag te bewegen.

Aangezien ik heel veel zit, op kantoor, achter mijn computer, in de auto, moet daar wat tegenover staan. Wat heet; er is overal een tijd voor. ….! Om het nu toch ook nog een beetje leuk te houden, heb ik mij laten overhalen om op Zumba te gaan. 'Jij houdt toch van muziek en dansen, het is laat op de avond dus het geeft ook niet hoe je er vandaan komt……? En eerlijk is eerlijk, het is leuk.

Voor de mensen die het niet kennen; Zumba is een fitnessprogramma te vergelijken met aerobics gebaseerd op Latijns- Amerikaanse dansen, zoals de salsa, merenque, samba en rumba. Zumba betekent snel bewegen en lol hebben. Dat klopt. Al was het alleen maar om mezelf en de mensen om me heen. We starten met de danspassen. Het begint rustig. Goed naar de muziek luisteren. Een pas links, een pas rechts, dan twee passen links en twee passen rechts en ineens twee passen links en een rechts. Voor we het weten stappen, springen en draaien we. Na de benen krijgen ook de armen een functie en dan de heupen. Zumba gaat duidelijk ook over soepele heupen. We draaien achtjes en halve achtjes met onze heupen. De sport heet niet erotisch te zijn in tegenstelling tot het dansen, omdat je dit alleen doet. Voor deze dansen is wel een speciaal ritme vereist. Goed op de maat letten. 'Het is ook leuk om thuis te oefenen', vertelt de instructrice. 'Lekker muziek opzetten en bewegen.' 'En goed voor het liefdesleven', oppert een ander. Ik ben meteen uit de maat. Niet nadenken. Je moet je daar nu toch niets bij voorstellen. Ik ben al blij als ik het er levend afbreng.

En dan moet ik niet eens om me heen kijken. Een mevrouw voor me beweegt drie kwartier in een half uur. Het enige wat die meneer er aan over gaat houden is kramp in zijn kaken. Na een half uur doemen er allerlei visioenen op van een prachtige Patrick Swazy in de film Dirty Dancing, die danseres Jennifer Grey boven zich uit tilt, waarna ze in het koele water plonst. Dat wil ik ook. Nu. Maar ik zie niemand die ook maar in gedachten heeft me dat te laten beleven. De tijd gaat supersnel. Toch gek want hoe meer je beweegt, des te soepelere worden de spieren. Je moet eens kijken wat de resultaten straks zijn. Ik spurt naar huis en spring onder de warme douche. Heerlijk.

Als ik er onder vandaan kom, heb ik energie voor tien. Misschien toch straks maar eens een demonstratie geven. Ik spring tussen de koele lakens. Dat voelt goed. Ik draai me om. Toch maar geen demonstratie, er is overal een tijd voor…….!