Uitslag proef in Frederiksoord.
Uitslag proef in Frederiksoord. Foto: pr

Tussentijdse metingen afval challenges bekend

n Heeft nog niet een groot effect opgeleverd

Scheiden n afval. Half augustus is in de proefwijken in Katwijk gemeten hoe de samenstelling van het restafval is. Sinds juni wordt er in vijf wijken in Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk geëxperimenteerd met andere vormen van afvalinzameling.

Om te kunnen vergelijken is voor de start van de proeven een nulmeting gedaan. Het algemene beeld van deze tussentijdse meting geeft aan dat de nieuwe inzamelmethoden tot nu toe geen groot effect hebben op de samenstelling van het restafval.

De proef met het inzamelen van Plastic en Metalen verpakkingen en Drinkpakken(PMD) heeft per wijk de volgende resultaten opgeleverd:

Frederiskoord

In een aantal straten rond de Floralaan zijn verzamelcontainers voor restafval omgebouwd tot pmd-container. Zo kunnen inwoners het vele plastic dichter bij huis kwijt.

In deze wijk is het percentage pmd dat in het restafval zit ongeveer gelijk gebleven. Maar in verhouding zat er al minder pmd in het restafval. Het percentage is nu vergelijkbaar met de andere proefwijken. Helaas is het wel zo dat in de pmd-containers nog veel restafval wordt gegooid, waardoor de inhoud als restafval verbrand moet worden.

't Duyfrak

Ook deze wijk heeft een container aan huis gekregen voor het pmd. Dit wordt tweewekelijks opgehaald.

Ook in deze wijk stijgt de aangeboden hoeveelheid pmd en zit er weinig vervuiling tussen. Het percentage pmd in het restafval is hier gedaald met 7%

Katwijk

In Rijnsoever hebben bewoners een extra container gekregen om het pmd te verzamelen. Dit wordt tweewekelijks opgehaald. Het aantal kilo's pmd dat wordt ingezameld stijgt en er zit weinig ander afval tussen. Dat is terug te zien in het restafval. Het pmd dat in het restafval zit, is afgenomen met 3%

In de Zanderij zijn op diverse plekken verzamelcontainers voor het keukenafval geplaatst. Inwoners verzamelen het keukenafval in deze bakken en alleen het tuinafval gooien zij nog in hun eigen groencontainer. Positief aan de proef in de Zanderij is dat het keukenafval dat apart wordt ingezameld ook echt keukenafval is. Er worden weinig andere spullen ingegooid. Toch wordt in deze proefwijk niet meer gft gescheiden van het restafval.

Hoe nu verder

Eind september zijn de proeven afgelopen. Dan wordt in alle proefwijken de situatie weer zoals het was en wordt de laatste meting gedaan. De tussentijdse meting was een analyse van het restafval. De laatste meting wordt een totaalplaatje. Dan weten we wat het effect is geweest van deze proeven.

Naast deze resultaten willen we ook graag weten wat de inwoners die in een proefwijk wonen, vonden van de proef. Hiervoor vragen hun mening door middel van een enquête. In de gemeenteraad zal, waarschijnlijk begin volgend jaar, gesproken gaan worden over hoe we gaan bereiken dat er meer afval gescheiden wordt ingezameld. Want de opdracht van de rijksoverheid is dat in 2020 75% van ons afval gescheiden wordt ingeleverd. De resultaten van de proeven en de enquête worden hiervoor gebruikt.


Welke vrijwilligers vallen er dit jaar in de prijzen? Nomineer een kandidaat!

vrijwilligerswerk n Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg staan bekend om het groot aantal vrijwilligers. Maar wie vind jij er dit jaar nu echt uitblinken?

Ken je een actieve en betrokken vrijwilliger die het volgens jou verdient om extra gewaardeerd te worden voor zijn of haar inzet? Dan kun je deze vrijwilliger op dit moment voordragen voor één van de vrijwilligersprijzen. Het maakt niet uit hoelang iemand al vrijwilligerswerk doet, of voor hoeveel uur per week maar dat iemand vrijwilligerswerk doet naar zijn of haar beste kunnen. Met de verkiezing 'Vrijwilliger van het jaar' wil de gemeente Katwijk uiting geven aan haar waardering voor al die mensen die zich belangeloos en enthousiast inzetten voor de medemens en samenleving. Vrijwilligers verrijken het maatschappelijk leven, zijn belangrijke verbindende schakels en bieden een helpende hand, luisterend oor en troostende woorden.

Oorkonde en cheque

Tijdens het VIP Café op dinsdag 10 december 2019 worden de jaarlijkse vrijwilligersprijzen uitgereikt door burgemeester Cornelis Visser. De prijs bestaat uit een oorkonde en een cheque van € 500,= te besteden aan de vereniging of organisatie waar hij/zij zich voor inzet. De jaarlijkse verkiezing is ook bedoeld om de vrijwilligers beter in beeld te brengen en anderen te stimuleren zelf ook als vrijwilliger aan de slag te gaan. Ken jij vrijwilligers of vrijwilligersgroepen die een prijs verdienen voor het vrijwilligerswerk dat zij doen? Meld hen dan aan en wacht niet te lang. Aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 18 oktober 2019. Het voordrachtformulier is te downloaden op www.welzijnskwartier.nl en aan te vragen via mail: vip@welzijnskwartier.nl of telefonisch: 071-4033323. Een papieren versie van het voordrachtformulier is af te halen op onderstaande adressen:
Gemeentehuis, Koningin Julianalaan 3,Katwijk
Welzijnskwartier, Callaoweg 1,Katwijk
Uit de voordrachten nomineert de jury 12 vrijwilligers en 3 projecten/organisaties verdeeld over de drie categorieën. Deze genomineerden komen in aanmerking voor de prijs per categorie. Van deze vijftien genomineerden worden portretten gemaakt waaruit blijkt hoe waardevol hun inzet is.